Zagreb

Čović s Plenkovićem: Reforme, EU i ravnopravnost

Plenković je na istoj platformi objavio kako je ''nastavak reformskoga procesa ključan da BiH započne pristupne pregovore s EU''.
Vijesti / Politika | 04. 09. 2023. u 11:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, i hrvatski premijer, Andrej Plenković, razgovarali su danas u Zagrebu.

Kako je objavio Čović, razgovarali su ''o bilateralnim odnosima i suradnji'' te europskom putu Bosne i Hercegovine.

''Značajan napredak ostvaren je nedavnim usvajanjem EU reformskih zakona. Izborni zakon i zaštita legitimnog predstavljanja ostaju prioritet'', napisao je Čović na platformi X.

Plenković je na istoj platformi objavio kako je ''nastavak reformskoga procesa ključan da BiH započne pristupne pregovore s EU''.

''Hrvatska pruža snažnu podršku. Radi funkcionalnosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda potrebno je nastaviti razgovore o izbornoj reformi'', objavio je Plenković.

Podsjećamo, prošlog je tjedna Čović, komentiravši presudu iz Strasbourga po apelaciji Slavena Kovačevića, rekao kako će ''legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog naroda, biti još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i Ustava, svih zakona, naravno Izbornog zakona, tamo gdje se štite kolektivna prava, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike''.


''Bosna i Hercegovina može se na različite načine organizirati, a oni koji zazivaju građansku državu i kroz nekakvu presudu vide za to prostora, vrlo jasno im poručujemo da dok god u ustavu imamo hrvatskog člana Predsjedništva, dok god imamo hrvatski klub Doma naroda i na entitetskoj i državnoj razini, to jasno svjedoči o potrebi ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva, a i legitimnog predstavljanja tog naroda'', istaknuo je Čović.

Plenković je, pak komentirajući odluku Europskog suda za ljudska prava protiv BiH po savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, rekao da se protivi politici nametanja drugih predstavnika hrvatskom narodu u najviša tijela.

''To se ponavlja sa izborom članova Predsjedništva BiH, i to već četiri puta u posljednjih 16 godina'', rekao je Plenković te dodao kako to ne stvara povoljnu atmosferu i povjerenje među narodima u BiH.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close