19:12

Odbor EP-a preporučio odbacivanje ACTA-e

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2012. u 16:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja (ACTA), ujedno odbacivši prijedlog Europske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Europskog suda pravde.

Već četiri odbora Europskog parlamenta odbila su ACTA-u, ali je jedino odbor za međunarodnu trgovinu nadležan za to pitanje. Članovi odbora odbacili su ACTA-u s 19 glasova, a za taj sporazum glasovalo je 12 zastupnika. Istim omjerom glasova odbijen je i zahtjev Europske komisije da se izjašnjavanje odgodi dok se o tome ne izjasni Europski sud pravde.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a u prosincu prošle godine jednoglasno je prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

Nakon brojnih prosvjeda i osporavanja toga sporazuma Europska komisija odlučila je od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

Kopirati
Drag cursor here to close