Najveći objekt Koridora

Od utorka u funkciji dionica Sarajevske obilaznice Butila-Briješće

Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2015. u 16:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevska obilaznica, dionica Butila-Briješće s petljom Butila, koje su igrađene kao dio LOT-a 2A i LOT-a 2B, bit će svečano otvorena za promet od utorka.

Petlja Butila spada vjerojatno u najveći objekt na Koridoru Vc. Izgrađena je u sklopu realizacije projekta Sarajevske obilaznice, dionice Jošanica – petlja Butila, LOT-1, koji je uime Vlade FBiH implementiralo JP Ceste FBiH.

Upotrebna dozvola za ovaj objekat dobicena je u lipnju 2014. godine, ali, zbog neizgrađenosti dionice LOT-2, nije mogla biti puštena u promet. Puštanjem dionice Butila–Briješće–Stup, LOT-2 i petlja će u punom kapacitetu biti predana na korištenje sudionicima u prometu.

Petlja Butila je projektirana kao petlja na tri razine koja omogućuje odvijanje prometa na relacijama Obilaznica Sarajeva u smjerovima Zenica -Mostar, Ulazak ili napuštanje Sarajeva smjer Zenica i Ulazak ili napuštanje Sarajeva smjer Mostar.

Petlju čine 4 rampe A,B,C,D i ulazne rampe prema Briješću ukupne dužine oko 2 km odnosno ukupne površine svih konstrukcija oko 20.000 m2. Ukupna vrijednost radova na petlji Butila je oko 16 milijuna eura (sa PDV-om).

Dionica Sarajevske obilaznice LOT-2 se sastoji iz dvije poddionice: petlja Butila – Briješće, LOT-2A i Briješće – Stup, LOT-2B. Ukupna dužina LOT-2A je oko 4 km, od čega je otvoreni dio trase u punom profilu autoceste u dužini od oko 3 km, vijadukt Briješće koji se sastoji od desnog i lijevog objekta ukupne dužine od 720 metara, te desne i lijeve rampe od po 125 metara.

Dionica LOT-2B se sastoji od dva odvojena kolnika sa po dvije prometne e trake ukupne dužine oko 500 metara. Ukupna dužina LOT-2 je oko 4,5 km. Vrijednost radova za LOT-2 iznosi oko 21,2 milijuna eura (sa PDV-om)

Kopirati
Drag cursor here to close