Ključ u ruke

Obnovljeno 38 kuća povratnika u Mostar

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2012. u 10:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gradskoj upravi u Mostaru danas je upriličena svečana primopredaja ključeva za 38 obnovljenih stambenih jedinica povratnika u Mostar po sustavu ''ključ u ruke''.  

Primopredaja ključeva obnovljenih stambenih jedinica povratnika u Mostar, urađena je u okviru ugovora koji se financira kroz Fond za povratak BiH Projekt ZP 10., a uručili su ih gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić.

Gradonačelnik je Bešlić tom prigodom čestitao svima koji su danas dobili ključ od svoje obnovljene kuće te naglasio kako je do sada oko 17 000 obitelji realiziralo povratak na području mostarske općine, a da još 1 050 obitelji to čeka.

"Među tih 1,050 obitelji koji još čekaju povratak nalazi se 650 srpskih obitelji, što je podatak koji govori da je Mostar jedini uistinu višenacionalni grad u BiH, a ne etnički očišćen ili podijeljeni grad kako to neki žele prikazati. I to je jedna velika poruka iz Mostara za cijelu BiH", istaknuo je gradonačelnik Bešlić.

Dodao je kako Mostar uskoro očekuje još dobrih vijesti kada je u pitanju obnova i povratak.

"Ako dobijemo sredstava koja su obećana na donatorskoj konferenciji prošle godine, očekujem da će se uskoro u Mostaru obnoviti preostali porušeni objekti kolektivnog stanovanja, ali i drugi važni objekti za grad, kao što je zgrada stara općina ili gradska kuća", kazao je on.

Odbacio je kritike nekih nevladinih organizacija koje predviđaju da će sadašnjim tempom obnova i povratak u Mostaru potrajati još stotinu godina, kazavši kako je on optimist te da očekuje da se ta priča okonča u sljedećih pet godina.

Grad Mostar kao jedinica lokalne samouprave nije nositelj aktivnosti obnove porušenog stambenog fonda. Prije svega to je zadaća resornih ministarstava od županijske do državne razine.

Projektom ZP10 za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika u Mostar , odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 650.000 KM i to za Hrvate 200.000 KM , za Bošnjake 150.000 KM i za Srbe 300.000 KM.

Ovim sredstvima obnovljeno je ukupno 38 kuća povratnika koji su razvrstani u tri navedena Lot-a , tj. 11 kuća Hrvata, 11 kuća Bošnjaka i 16 kuća Srba.

U tijeku je realizacija još 5 dodatnih kuća, tako da će ukupno biti obnovljeno 43 stambene jedinice. Fond za povratak BiH je financijski realizirao ugovor.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je nadgledalo cijeli proces realizacije projekta, dok ga je proveo Grad Mostar. Izvođači radova bile su tvrtke ''VISAK'' d.o.o. Mostar i ''GTR'' d.o.o. Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close