Novi veliki prosvjedi diljem Grčke zbog najavljene mirovinske reforme i viših poreza

Gospodarstvo / Flash | 21. 01. 2016. u 13:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki poljoprivrednici blokirali su ključne pristupne ceste svojim traktorima u znak prosvjeda protiv mogućeg rezanja mirovina i povećanja poreza koji su se proširili diljem zemlje.

Cesta koja povezuje zapadnu Grčku s Turskom je blokirana, a daljnje blokade su predviđene u sjevernoj i središnjoj Grčkoj kasnije tijekom dana, rekli su poljoprivrednici za grčku televiziju.

U međuvremenu su pomorci nastavili 48-satni štrajk i većina trajekata je ostala u luci. Željeznički promet je usporen zbog štrajka djelatnika željeznice.

Više od 2.000 odvjetnika, inženjera, bilježnika, farmaceuta, liječnika i drugih samozaposlenih ljudi okupilo se na prosvjedima u Ateni oko podneva uzvikujući: "Mi kažemo ne mirovinskim reformama".

Prema državnom radiju, slični skupovi održani suz u drugim gradovima diljem zemlje.

Očekuje se da će štrajkovi u javnom sektoru pogoditi zemlju 4. veljače.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa je pod pritiskom da provede mirovinske reforme kao preduvjet za daljnju financijsku pomoć vjerovnika. Među planiranim mjerama su rezanja oko 15 posto za nove mirovine.

MMF i Europska unija suzdržane su prema prijedlogu grčke mirovinske reforme zbog toga što bi se dijelom financirala povećanjem doprinosa poslodavaca i zaposlenika a što bi, kako smatraju, spriječilo gospodarski oporavak i stvaranje novih radnih mjesta.

Cipras je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kazao kako se ne bi trebalo provesti još jedno smanjenje mirovina nakon prethodnih 12 reformi koje su smanjile razne povlastice za umirovljenike od 2010.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je na istom panelu u Davosu, ne govoreći izrijekom o grčkoj mirovinskoj reformi, da je ono što je najvažnije da se zemlje Europske unije drže sporazuma koje su postigle. Njemačka je proteklih šest godina često zbog nepridržavanja dogovorenog kritizirala Grčku.

Kopirati
Drag cursor here to close