Kolašinac

Novi uvjeti za uvoz životinja aquakulture u BiH

Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2016. u 12:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Novi uvjeti za privremeni uvoz životinja aquakulture, koji su na snazi, podrazumijevaju da će se podići razina sigurnosti u pogledu uvoza životinja aquakulture i sprečavanje unosa zaraznih bolesti na područja BiH’’, potvrdila je viša stručna suradnica u Uredu za veterinarstvo BiH Elna Kolašinac.

Ured za veterinarstvo BiH u vezi s preuzimanjem obaveza i harmonizacije s europskim propisima redovno ažurira i sve uvjete uvoza, koji se tiče živih životinja i proizvoda.

‘’Tako su od jučer stupili na snagu novi uvjeti za uvoz životinja aquakulture, koje se namjeravaju uzgajati u ribolovu i u druge svrhe koristiti. Na web stranici Ureda svi zainteresirani mogu detaljnije pogledati koji su to uvjeti i da li kao zemlja mogu da ih ispune. Ukoliko mogu, oni nas usmjeravaju da usuglasimo navedeni certifikat s nadležnim tijelom te države, koja se direktno javlja Uredu’’, pojašnjava Kolašinac.

Nakon usuglašavanja, omogućen je nesmetan uvoz životinja aquakulture jer imaju veterinarski dokument osiguran za praćenje takve vrste pošiljke.

‘’Pod aquakulture smatraju se sva ribogojilišta, koja poribljavaju svoje ili dovoze ikre i mlađi. Također, i ako se netko bavi sportskim ribolovom ili se pokušavaju neke rijeke s vrstama da se poribljavaju da bi ponovo vratili određenu vrstu populacije’’, kaže Kolašinac.

Životinje aquakulture su i ukrasne ribice, koje se većinom prodaju u zoo centrima, za koje također, naglašava, važe uvjeti da se ne bi prenijela neka od zaraznih bolesti.

‘’Navedene uvjete nemoguće je prekršiti jer da bi se uvezla živa životinja mora postojati rješenje o veterinarsko zdravstvenim uvjetima za uvoz u BiH. Tako da je svaki uvoznik prije nego što je započeo proceduru uvoza svjestan o posjedovanju adekvatnog certifikata za određenu životinju i da bez toga ne može ni najaviti pošiljku’’, poručila je Kolašinac u izjavi za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close