Certifikat

Novi halal proizvodi na tržištu BiH

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2016. u 12:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za certificiranje halal kvalitete koja djeluje na području BiH, Srbije i Crne Gore priopćila je da se nastavlja trend rasta halal certificiranja proizvoda i usluga, te da je dosad halal certificirano 70 kompanija.

U industrija mesa su 24, konditorskoj industriji i pak proizvodima ih je 14 , u industrija mlijeka osam, u pekarstvu četiri kompanije, vodi jedna kompanija, voću i povrću četiri, u oblasti jaja i proizvoda od jaja jedna kompanija, zatim u oblasti polugotovih i gotovih jela dvije, u oblasti sladoleda jedna kompanija, ulja i masti jedna, hotela i restorana sedam, te ostalim proizvodnjama i proizvodima tri kompanije.

U prvoj polovici 2016. uspješnu implementaciju zahtjeva halal standarda BAS 1049:2010 okončalo je sedam novih kompanija i to četiri s područja BiH i tri na području Srbije.

Na području BiH halal certifikat uručen je kompanijama JATA d.o.o. Kotor Varoš, Maxivita d.o.o. Gradačac i Rapić d.o.o. Gradiška. Kompanijama JATA d.o.o. Kotor Varoš bavi se halal klanjem peradi, dok kompanija Maxivita d.o..o Gradačac bavi se proizvodnjom čajeva, preparata i prirodne kozmetike. Kompanija Rapić d.o.o. Gradiška bavi se proizvodnjom hrane za ishranu životinja. Ovo je prva kompanija koja je svoju proizvodnju uskladila sa zahtjevima halal standarda BAS 1049:2010. Halal certificiranjem obuhvaćeni su proizvodi za prehranu i tov pilića.

''Da bi jedan proizvod bio halal mora se zadovoljiti sljedljivost proizvoda „od njive/farme do stola“. Agencija za certificiranje halal kvalitete pokriva cjelokupni lanac proizvodnje uključujući primarnu proizvodnju, proizvodnju sirovina i gotovih proizvoda te pripremu i serviranje gotovih jela'' priopćeno je iz te agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close