reforme

Novalić: Nemamo potencijala za vladavinu prava

Gospodarstvo / Flash | 16. 05. 2016. u 08:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ove godine u fokusu reformi je poslovno okruženje, a činjenica da je vladavina prava ostavljena za kraj govori kako mi kao društvo nemamo potencijala i da će nam trebati pomoć'', rekao je federalni premijer Fadil Novalić na konferenciji 'Izgledi za napredak', koja se od ponedjeljka održava u Sarajevu u organizaciji Američko-bosanske fondacije i Centar za transatlanske odnose - SAIS.

''Nismo to ostavili za kraj jer nas je nešto strah'', rekao je Novalić nakon što su ga pitali kako to misli.

''Najviše aktivnosti bilo je na radno pravnom aspektu, fiskalnoj politici i javnoj potrošnji. Ove tri oblasti su imale za cilj da zatvore stare rupe. Radimo i na poslovnom okruženju. Pojedini zakoni su spremni i ići će na Vladu. To važi i za vladavinu prava'', rekao je.

Novalić kaže kako je Vlada Federacije samo vođa projekta reformi na koji je pristala većina u Federaciji.

''Vlada tehnički precizno skida točku po točku reformske agende i realizirano je oko 28 posto ciljeva. Neke akcije su duge i teže provodive, a neke su kratke, ali izazivaju veliki otpor u javnosti'', rekao je Novalić i dodao kako Vlada analizira postignuto, ali da je problem u tome što je naše društvo ''naviknuto na percepciju, a ne na rezultate''.

''Ušli smo u reforme i negdje smo na trećini. Treba nam sva volja društva da nastavimo tim tempom'', rekao je federalni premijer.

Na pitanje o nedostatku stručnih kadrova, Novalić je rekao kako je vlada tehničko tijelo i da za ono što ne znaju traže pomoć od stranih veleposlanstava.

''Procjenimo u čemu je koja država dobra i tražimo otvoreno neki zahtjev. Na raspolaganju nam je pomoć MMF-a i Svjetske banke'', rekao je Novalić i dodao kao se ne stide i ne misle da sve znaju.

''Reformu zaista odvijamo skupa s međunarodnom zajednicom'', rekao je federalni premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close