Ekonomski forum

Novalić: Investicije su male, slab nam je izvoz, a novca ima

''Apstiniramo od investiranja. Investicije su izuzetno male, uzrok najvjerojatnije stoji u političkoj nestabilnosti, slabo nam stoji i izvoz, a novca na raspolaganju ima'' - naglasio je Novalić.
Gospodarstvo / Flash | 05. 03. 2020. u 15:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Novalić: Investicije su male, slab nam je izvoz, a novca ima

Bruto domaći proizvod (BDP) Federacije Bosne i Hercegovine u proteklih pet godina porastao je za pet milijardi KM, sa 18 na 23 milijarde.

''To je apsolutno najveći rast u jednom petogodišnjem periodu, a podstaknut je potrošnjom'' - kazao je federalni premijer Fadil Novalić na Ekonomskom forumu u Sarajevu.

Navodi da je u tom periodu vođena restriktivna politika potrošnje. Problem BDP-a, istaknuo je, su investicije kojih je 20-ak posto stranih.

''Apstiniramo od investiranja. Investicije su izuzetno male, uzrok najvjerojatnije stoji u političkoj nestabilnosti, slabo nam stoji i izvoz, a novca na raspolaganju ima'' - naglasio je Novalić.

Ističe da je stvoren vrlo veliki fiskalni prostor.

''Bili smo na sastanku s predstavnicima MMF-a i oni su nam rekli da moramo početi razmišljati kako da novostvoreni fiskalni prostor koristimo kao faktor multiplikacije, rasta BDP-a'' - kazao je Novalić te poručio da Federaciju BiH prati pošast, neučinkovitost javnih kompanija.

Naglasio je da javne kompanije nisu sposobne vratiti novac nazad na tržište, koji je stavljen na raspolaganje.

''Mi smo taj novac uzeli iz potrošnje, na jedan način umanjili BDP, da bi na multiplikativnijoj strani ubacili taj novac, a on se ne ubacuje'' - naveo je Novalić.

Mišljenja je da država treba investirati, ako ne može zaintrigirati privatne investitore.

''Mi tu svakako mislimo na ubrzanje koridora Vc, imamo mogućnost kroz akcize i fiskalni prostor koji je okarakterizan suficitom. Imamo mogućnost od dvije milijarde i 400 u tri godine da investiramo. To je deset posto našeg GDP-a'' - poručio je Novalić.

Naglasio je da se Federacija BiH okreće obnovljivim izvorima energije te da je jedini cilj tuzlanskog Bloka 7 stabilnosti sustava i da je sigurno zadnji projekt na ugalj.

Podsjetio je da je Vladi FBiH dala suglasnost za nekoliko vjetro centrala, da slijede pregovori sa Španjolcima u vezi izgradnje solarnih panela, ali da su u planu i hidro centrale.

''Energetika nam je zanimljiva jer i ona može donijeti tri, četiri milijarde KM u narednih pet godina'' - rekao je Novalić.

Poručio je i da je u proteklih pet godina rast zaposlenosti i plaća evidentan, da je porastao broj registriranih poduzeća i obrta. Sve to je, istaknuo je, doprinijelo porastu direktnih i indirektnih poreza za jednu trećinu, više nego prije pet godina.

Naglasio je da se to odrazilo na potpuno umirivanje socijalnog stanja u društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close