Otvoren natječaj

Njemačka medicinarima iz BiH nudi posao i plaću od 1.600 eura

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2016. u 07:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je poziv za medicinske djelatnike koji žele posao u Njemačkoj u okviru “Triple Win” projekta, preko kojeg je dosad iz naše zemlje otišlo oko 300 kandidata, dok ih se vratila tek nekolicina, prenosi hms.ba

U Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmBH, njemačkom zastupniku u našoj zemlji, “Nezavisnim novinama” je potvrđeno da je interes veliki, ne samo zbog visine prihoda, odnosno 1.600 eura bruto najniže plate, već mogućnosti za trajnim boravištem u Njemačkoj.

“Imamo podatak o veoma skromnom broju bh. državljana koji se vrate u zemlju, to je manje od desetak osoba. Kada nauče jezik, uglavnom je njihova integracija završena. Sugerira im se da se odmah ne radi na spajanju obitelji, ali nakon toga i poslodavac je spreman pomoći da se to realizira”, kazala je banjalučkom listu Sanela Šumar, asistentkinja (GIZ) GmBH.

Intervjui za kandidate, medicinske sestre/tehničare ili pedijatrijske sestre/tehničare, bit će održani od 26. do 30. rujna, a rok za prijave je 14. rujan.

Projekat “Triple Win” će omogućiti kandidatu besplatan tečaj njemačkog jezika, uključujući i modul “Njega”, te završni ispit, ukoliko je razina poznavanja jezika manji od B1 razine, tečaj stručne spreme, koji za cilj ima usklađivanje stručnog znanja s njemačkim sustavom medicinske njege, obuku s ciljem lakše adaptacije, opće informacije, pomoć u administraciji, pri posredovanju zapošljavanja i zaključivanja radnog odnosa, pomoć sa radnim dozvolama, nostrifikacijom diploma, smještajem…

“Po zanimanju sam inženjer agronomije, s srednjom medicinskom školom i petnaestogodišnjim iskustvom na birou. Majka sam dvoje maloljetne djece (devet i pet godina), kojima želim pružiti bolju budućnost. Suprug radi težak fizički posao, ali odlično govori njemački, tako da smo donijeli ovu tešku odluku da odemo iz zemlje, ali je ona bila jedini izbor”, napomenula je za “Nezavisne” Emira Krvavac (35) iz Mostara.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH tvrde da pomoć u procesu nostrifikacije diplome pruža poslodavac u suradnji sa GIZ-om.

“Do nostrifikacije diplome medicinsko osoblje može raditi u svojstvu pomoćnog medicinskog osoblja, te tako uz podršku poslodavca stiče praktično iskustvo i stručna znanja za polaganje ispita radi nostrifikacije diplome, što je uvjet za odobrenje produženja zaposlenja na njemačkom tržištu rada. Po završetku procesa nostrifikacije poslodavac će uskladiti platni razred kandidata kao stručne osobe”, navode iz Agencije.

Od dana završenih intervjua s kandidatima do dana odlaska u SR Njemačku protekne tri do šest mjeseci, u ovisnosti od prethodnog poznavanja njemačkog jezika, dok su posredovanje pri zapošljavanju, obuka i priprema te podrška tijekom integracije besplatni

Kopirati
Drag cursor here to close