Novčane naknade

Nezaposleni borci traže 326 KM mjesečno

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2016. u 21:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi federalni zakon o demobiliziranim borcima, koji je u radnoj verziji, ne predviđa nova financijska izdvajanja, ali predstavnici ove populacije zahtijevaju novčane naknade koje se kreću od 40 do 326 maraka mjesečno.

Naknade na mirovinu

Ovu informaciju potvrdio je za Dnevni Avaz Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, koji najavljuje određene pogodnosti za demobilizirane borce, među kojima je i besplatno liječenje za oko 60.000 pripadnika ove populacije.

''Za sada se o tome vodi javna rasprava. Do 15. ožujka su svi imali pravo poslati svoje prijedloge i mi smo neke već dobili. Istina, jedan od tih prijedloga se odnosi upravo na ta prava na novčane naknade i ovaj tjedan ćemo o tome razgovarati'', ističe Bukvarević.

Ministar pojašnjava da demobilizirani borci predlažu da u novom zakonu, jer je stari iz 2008. godine izvan snage, bude omogućeno onima koji su na birou primanje mjesečne naknade od 326 maraka.

''To je, prema nama, maksimalistički zahtjev, ali razgovarat ćemo o tome. Drugi je prijedlog da oni koji odu u mirovinu imaju od 40 do 50 KM naknada na mirovinu i o tome se, također, razgovora. Mi moramo biti otvoreni prema njima. Ova Vlada već na godišnjem nivou izdvaja 550 milijuna KM za boračke kategorije'', kaže Bukvarević.

Sve se razmatra

Prema njegovim riječima, predstavnici boraca informirani su o tome da se neće moći izlaziti iz tog proračunskog okvira.

''No, to su sve još radni prijedlozi. Sve se razmatra. Ne žurimo. Sve najprije mora ići u Ministarstvo financija na analizu pa na Vladu i Parlament FBiH kako bismo dobili točan podatak koliko će nas ovaj novi zakon uopće koštati'', istaknuo je Bukvarević.

Predviđeno 16 prava

Bukvarević kaže da novi zakon predviđa 16 prava za pripadnike demobiliziranih boraca, a da je pravo na besplatno liječenje za sve borce na teritoriju cijele Federacije BiH jedan od prioriteta.

''Sada radimo na tome da se svi borci u svakoj županiji mogu liječiti besplatno i u svakom centru. No, isto tako, moramo definirati i prioritete pri zapošljavanju. Do sada to nije bilo dovoljno definirano. Demobilizirani borci su najugroženija kategorija i moramo im vratiti dostojanstvo koje zaslužuju'', istaknuo je Bukvarević.

Kopirati
Drag cursor here to close