Brendiranje

Nevesinje će zaštititi krumpir

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2017. u 08:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Nevesinje pokrenut će proceduru zaštite krumpira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla i originalnosti, potvrdio je načelnik općine Milenko Avdalović, koji je o ovoj temi razgovarao sa zamjenikom direktora Agencije za sigurnost hrane Draganom Brenjom i direktorom Agromediteranskog zavoda Mostar Markom Ivankovićem.

Zajedno su, prenosi Faktor, ocijenili kako bi ovaj potez bio značajan za poljoprivredne proizvođače u Nevesinju. Na sastanku je pojašnjeno da zaštićeni proizvodi imaju veću cijenu, prednost na tržištu i olakšice pri izvozu.

Avdalović očekuje da Općinsko vijeće na jednoj od sljedećih sjednica usvoji odluku o pokretanju procedure dobivanja certifikata, nakon čega bi Poljoprivredna služba općine Nevesinje inicirala osnivanje udruženja proizvođača krumpira.

Potrebno je priložiti i dokumentaciju kojom se dokazuje veza s određenim geografskim područjem, kao i povijesne dokaze proizvodnje. Načelnik je istaknuo kako će za provođenje tehničkih procedura zatražiti pomoć Regionalne agencije za razvoj Hercegovine (REDAH).

U Nevesinju postoji višedesetljetna tradicija proizvodnje krumpira, a ovo podneblje utječe na to da se ovaj poljoprivredni proizvod izdvaja kvalitetom i da bude prepoznatljiv na tržištu.

Nekada je Nevesinje bilo četvrti proizvođač sjemenskog krumpira, a poljoprivrednici su često dobivali priznanja za proizvodnju i kvalitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close