Udruga 'Naš Neum'

Neum se bori protiv nelegalne gradnje: Boje se da će završiti kao Međugorje

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2016. u 13:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu posljednjih godina cvjeta gradnja. Niču novi apartmani i hoteli, a investicije su višemilijunske. To ne bi bio problem da u nekim slučajevima nije riječ o divljoj gradnji, i to na zemljištu koje je nacionalizirano ili izuzeto eksproprijacijom za koje se vode sudski sporovi o povratu, piše Federalna.ba.

Zbog toga su članovi Udruge Naš Neum nedavno i prosvjedovali, te optužili općinsku vlast za nelegalnu dodjelu zemljišta koje je, kako tvrde, privatno.

Udruga traži zaustavljanje nelegalnih radova i vraćanje nacionalizirane ili izuzete zemlje na kojoj nisu izgrađeni objekti. Pozivaju se na zakon koji kaže da predmetom povrata može biti zemljište koje nije privedeno svrsi. Optužbe idu na račun općinskoga načelnika, koji, tvrde u Udruzi, u povratu imovine nema iste aršine za sve.

Za zaustavljanje nelegalne i divlje gradnje bez jasnoga plana su i u Udruženju neumskih hotelijera. Žele plansku gradnju, ali i legaliziranje objekata, kako bi se izbjegle zamke u koje su upale mnoge turističke destinacije - boje se da će Neum postati ''kopija Međugorja''.

Spornog zemljišta na kojem se nelegalno gradi ima na desetak lokacija, tvrde u Udruzi Naš Neum.

Zbog neplanske gradnje, ovaj bh. grad na Jadranu, ističu, već odavno gubi svoj prepoznatljiv izgled, a Neumljani se boje da će zbog toga postati i neprivlačan turistima od kojih, uostalom, i žive.

Kopirati
Drag cursor here to close