Igre na sreću

Nerazumni porez: Još jedno pismo protiv (ne)sretnog zakona

Gospodarstvo / Flash | 16. 09. 2016. u 08:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pismu koje je predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari uputila Europska organizacija za zakone o igrama na sreću (EOGL) navodi se da bi novi zakon o igrama na sreću, ukoliko bude usvojen, mogao uništiti legalno tržište igara na sreću u FBiH.

EOGL je, navodi Srna, neprofitna organizacija smještena u Bruxellesu koja predstavlja europske operatere za kockanje i igre na sreću, licencirane i regulirane zakonima EU.

U pismu koje potpisuje direktor EOGL-a Nikos Roumnakis navodi se da se predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH obraća u vezi s javno izraženom namjerom Vlade FBiH da promijeni postojeći Zakon o igrama na sreću i usvoji nerazumni porez na promet od 10 posto i porez na dobitke igrača od 10 posto.

"Kao aktivni članovi europske industrije igara na sreću, uvjeravamo vas da je kamen temeljac održivog i dobro reguliranog tržišta harmoničan balans između transparentnih procesa licenciranja i razuman porezni režim. Ako su naša prošla iskustva dobar indikator, mogu reći, bez ikakve rezerve, da će uvođenje poreza na promet od 10 posto potkopati i oštetiti industriju igara na sreću u FBiH", stoji u pismu.

Navedeno je kako ne postoji sličan poreski režim u bilo kojoj drugoj zemlji u EU, te da je posljednja zemlja koja je napustila ovu praksu bila Italija.

"Razlog je očigledan. Prema mišljenju profesora Marca Pilanzija sa Sveučilišta u Milanu, najgori mogući scenarij demonstriran je kroz brojke talijanskog regulatora AAMS od rujna 2012. godine, kada je neto povrat talijanskih licenciranih sportskih kladioničarskih operatera bio negativan: minus milijun eura, ali ovi operateri su ipak morali platiti ukupno 2,7 milijuna eura poreza za taj mjesec", navode iz EOGL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close