rano upozorenje

Ne može se garantirati da neće biti poplava, ali se može smanjivati rizik

Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2015. u 17:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prezentiranje projekta 'Integriranje klimatskih promjena uz smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas' i puštanje u rad novouspostavljene Federalne mreže automatskih meteoroloških stanica u slivu rijeke Vrbas upriličeno je danas u Sarajevu.

Jedna od prvih aktivnosti u realizaciji ovog projekta, pokrenutog od UNDP-a, jeste uspostavljanje mreže automatskih meteoroloških stanica u slivu Vrbasa te usklađivanje i centralizacija baze podataka unutar hidrometeoroloških zavoda u BiH.

Uspostavljanje mreže automatskih meteoroloških stanica čini osnovu sustava za prognoziranje poplava i pravovremeno upozoravanje, odnosno bolje predviđanje eventualnih poplavnih epizoda u slivu Vrbasa.

Sustav koji se uspostavlja ovim projektom uključuje potpuno automatizirani monitoring cijelog sliva, prijenos podataka u realnom vremenu i prognoziranje eventualnih poplavnih epizoda i do 72 sata unaprijed.

Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Edita Đapo je kazala da je ovo prvi projekt koji je planiran u narednih nekoliko godina. Financiran je od UNDP-a i iznosi pet milijuna dolara.

Ocijenila je da je ovaj projekt prijeko potreban Bosni i Hercegovini radi upozorenja od poplava.

Po njenim riječima, Vrbas je prva rijeka na koju su postavljene meteorološke stanice, a ugovoreni su projekti i na drugim rijekama.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić je kazao da je cilj ovog projekta uspostavljanje sustava ranog upozorenja na poplave u slivu Vrbasa.

''Ovo je prvi korak, gdje treba prvo uspostaviti monitoring hidrometeoroloških parametara koji će biti sastavni dio sustava ranog upozorenja na Vrbasu. Drugi dio projekta je pomoć lokalnim zajednicama u prevazilaženju posljedica ili prevenciji na klimatske promjene'', kazao je Bijedić.

Naveo je da će podaci biti dostupni svim nadležnim institucijama, kako u BiH tako i u regiji, jer Vrbas je u sastavu sliva Save, tako da će sve okolne države kojima je od interesa dobivati podatke.

Rukovoditelj sektora energija i okoliša u UNDPBiH Sanjin Avdić je istaknuo da ovaj projekt neće riješiti cijeli problem, 'ali je on prvi iskorak da umrežimo ove sustave i da onda na slivovima kao što je Drina, Bosna, Sava i Vrbas imamo umrežene sustave'.

Istaknuo je da je to od ključnog značaja za mogućnost ranog upozoravanja stanovništva da može doći do eventualne poplave.

''Radi se o setu varijabli i podataka koje treba zajedno umrežiti, Ministarstvo sigurnosti na državnom nivou, resorima na entitetskim nivoima, civilnim zaštitama, agencijama za vodu, hidrometeorološkim zavodima, jedan veliki portfolio institucija koji mora zajedno komunicirati da bismo mogli prognozirati poplave i zaštititi stanovništvo u BiH'', naveo je Avdić.

Ne možemo, istaknuo je, osigurati da neće doći do poplava, ali 'možemo vršiti smanjenje rizika od poplava koliko je to moguće'.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao da je ovo jedan u nizu projekata za smanjenje rizika od katastrofa, prije svega rano upozoravanje od poplava, ne samo od poplava, nego i svih drugih nesreća.

Naveo je da Federalna uprava civilne zaštite ulaže puno napora u razvijanju ovakvih sustava.

''Već smo pokrenuli mnoštvo aktivnosti upravo u razvijanju ovakvih i sličnih projekata da bismo na vrijeme mogli upozoriti naše građane na neku nadolazeću nesreću - požar, poplavu, velike snježne nanose i slično. Jedan od naših partnera je UNDP, veleposlanstva europskih zemalja, civilne zaštite europskih zemalja...'', kazao je Solak, ocijenivši da je ovo jedan dobar projekt koji će biti od koristi.

Kopirati
Drag cursor here to close