Kontrolori leta

Natprosječno su plaćeni, ali teško biste se s njima mijenjali

Gospodarstvo / Flash | 30. 12. 2015. u 11:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U moru stresnih zanimanja kontrolori leta svakako su među najstresnijima, a iako su pilotima najvažniji suradnici, gotovo se nikada ne susreću. Vremenske nepogode, otkazivanja motora i otmice njihova su svakodnevica.

Iako su za svoj posao natprosječno dobro plaćeni, teško bi se itko s njima mijenjao kad bi vidio s kakvim se sve teškim situacijama susreću.

''Za posao kontrolora leta potrebne su godine školovanja i određene sposobnosti. Najznačajnije od toga su spacijalna orijentacija, memorija, brzo pamćenje i utvrđivanje prioriteta. I što je još bitnije od svega, u vrlo kratkom roku od nekoliko sekundi mijenjanje prioriteta i multitasking, odrađivanje više različitih poslova u istom trenutku'', objašnjava Milivoj Sever Cuglin, kontrolor zračnog prometa.

Od osam kandidata za ovaj posao samo jedan prođe kompletnu obuku. Radno vrijeme 0-24, sedam dana tjedno, 365 dana u godini. Smjene su osmosatne, uz tri stanke, jer zrakoplovi lete 24 sata na dan, piše HRT.hr.

''Mi smo ovdje jedni za druge, ja nemam posla ako njih nema u zraku. Mi njima puno značimo, ja mislim da njima jedan ljudski glas koji dolazi sa zemlje daje osjećaj sigurnosti. Mogu se osloniti na nas, mi ćemo ispuniti sve njihove želje, da se skrate rute, mi smo tu za njih'', objašnjava Ana Broz Suvaljko, kontrolorka zračnog prometa.

Ovaj se posao ili voli ili ne voli. Mnogo odricanja, neizmjerna odgovornost, jer pogreške se skupo plaćaju.

''Da bismo mogli izdržati taj cjelokupni stres i težinu ovoga posla, moramo imati i neke mehanizime kojima se rješavamo toga, najčešće to bude ili sport ili nešto drugo, tako da to ne utječe na naše zdravlje, inače su lako moguće i teške bolesti'', objašnjava.

U jeku sezone kroz hrvatski zračni prostor dnevno preleti čak 2000 zrakoplova. Najbolji prijatelji su im piloti, koje nikada i ne vide. Kakav je postupak, primjerice, u slučaju otmice? Je li tajan?

''Ne, nije tajan, to su javne stvari, svi piloti i svi kontrolori imaju određene šifre kojima se koriste'', odgovara Davor Mišić, šef pilota u Croatia Airlinesu.

Sljedeći put kad pomislite da imate stresan posao, sjetite se ekrana na kojemu netko prati deset točkica u isto vrijeme, a u svakoj od tih točkica dvjestotinjak je putnika koji ne mare za vaš možebitni loš dan jer vam, jednostavno, vjeruju.

Jedan je od mitova "da je svima stres jednak". Drugim riječima, da će jedna te ista situacija biti teška i vama i meni, što ne mora biti. Evo, primjerice, ovaj čas meni je stresno to što gledam tu u neku kameru. Vas ne vidim i pojma nemam kako izgledam, jesam li dovoljno lijepa ili nisam, slikovito je stres opisala za središnji Dnevnik HRT-a dr.sc. Lidija Arambašić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close