Katalozi

Napravljena vizitkarta za bh. ekonomiju

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2017. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri kataloga o voću i povrću, ljekovitom bilju, šumskim plodovima i medu, te industriji tekstila, kože i obuće, kao i Direktorij izvoznika Bosne i Hercegovine predstavljeni su danas u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH u Sarajevu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je kako su ti katalozi vizitkarta za bh. ekonomiju i dobar način za promociju gospodarstva i države.

''Projekt FARMA II je izdašan projekat od kojeg će benefit imati posebno poljoprivredni sektor u BiH, imajući posebno u vidu da smo lišeni podrške u smislu nedostatka strateških dokumenata, da apliciramo i budemo dio projekata iz oblasti IPA-e'', rekao je Šarović na pres-konferenciji.

Zahvaljujući USAID-u, SIDA-i kao i nekim drugim organizacijama, dodao je, poljoprivredni i prehrambeni subjekti dobit će sredstava, navodeći da Ministarstvo s VTKBiH u kontinuitetu surađuje unazad nekoliko godina na različitim projektima, što donosi svima korist.

''Mi smo i prošle godine radili na promotivnom materijalu i nadam se da ćemo to nastaviti i naredne godine. MVTEOBiH je izdvojio 750.000 KM za sajamske manifestacije u zemlji i inozemstvu. Marketing i promocija su važni, a tome naše društvo posvećuje malo pažnje'', poručio je Šarović.

Direktor USAID/Sweden FARMA II Adrian Neal rekao je kako je podržao pripremu izvoznih kataloga za sektor voća i povrća te sektor ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, u kojima su predstavljeni potencijali sektora 66 odabranih kompanija.

''Ovi sektori ostvaruju godišnji izvoz od oko 190 milijuna KM i stvaraju mogućnost za zapošljavanje nekoliko tisuća poljoprivrednika širom zemlje'', precizirao je Neal.

Mišljenja je da je glavna svrha kataloga pomoći na promociji bh. kompanija i njihovih proizvoda na međunarodnim tržištima.

''U tom kontekstu USAID/Sweden FARMA II također podržava sudjelovanje izvozno orijentiranih kompanija na odabranim međunarodnim sajmovima'', dodao je.

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić kazao je da ta komora nastavlja sa svojom misijom i aktivnostima.

''Želim zahvaliti USAID/Sweden FARMA II projektu na izradi kataloga ljekovitog bilja. Pokrenuli smo i inicijativu i realizirali promociju jednog filma o bh. potencijalima'', naglasio je Bojić.

Dodao je kako će taj promotivni materijal ujedno biti pokazatelj i slika iskoristivosti bh. potencijala.

Direktor Agencije za promociju izvoza VTKBiH Enes Ališković kazao je da su katalozi ''rađeni na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku s ciljem da se bh. proizvodi približe kupcima na nekoliko govornih područja''.

''Imat ćemo potrebu da budu štampani u što većem broju, uz ažuriranje firmi koje eventualno nisu iskoristile priliku da se nađu. Što se tiče Direktorija izvoznika BiH, u njemu je predstavljeno 1.236 bh. izvoznika'', istaknuo je Ališković.

Zaključio je da osim podataka o bazi gospodarstvenika i kompanija te njihove ponude, cilj tih izdanja bio je kratko predstaviti i Bosnu i Hercegovinu, osnovne informacije o privredi države, najperspektivnije sektore te značajne sporazume.

Izradu kataloga i Direktorija financijski je podržalo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH i USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II).

Kopirati
Drag cursor here to close