SDP

Najavljeno osnivanje kriznog stožera za pomoć dobavljačima i radnicima Agrokora

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2017. u 15:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka u subotu na zagrebačkom Žitnjaku, predstavnici Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora kazali su da već u ponedjeljak očekuju poziv na sastanak s novoimenovanom povjerenikom u Agrokoru, kojemu će iznijeti njihove osnovne zahtjeve kako bi nastavili isporuke robe Konzumu.

Zoran Stanković, član Uprave Atlantic grupe, kazao je u ime Koordinacije kako će po njihovim informacijama povjerenik u Agrokoru biti imenovan već u ponedjeljak ujutro.

"Već u ponedjeljak očekujemo sastanak s novoimenovanim povjerenikom na kojemu ćemo iznijeti zahtjeve koje smo još prije desetak dana iznijeli bankama. Vjerujemo da će ih on prihvatiti i da ćemo se dogovoriti po pitanju ispunjavanja tih zahtjeva i da ćemo tada moći nastaviti s redovnim isporukama roba prema Konzumu", kazao je Stanković.

Koordinacija proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor izvijestila je u petak kako od subote kreće obustava isporuke roba tom koncernu, koja će trajati do dogovora s bankama.

Stanković je danas ponovio tri osnovna zahtjeva dobavljača, koja su, smatra, jednostavna za rješenje.

"Prvi je da se prihvati naš prijedlog otplate starih potraživanja prema Konzumu, drugi da se riješi pitanje regresnog duga koji postoji prema dobavljačima Agrokora i da se vrati na Agrokor, te da se osigura prioritetno plaćanje novih isporuka Konzumu od ponedjeljka nadalje", kazao je Stanković.

Istovremeno, Predsjedništvo SDP-a u subotu je održalo izvanrednu sjednicu zbog Agrokora i situacije u kojoj su se našli dobavljači i proizvođači u Hrvatskoj te donijelo odluku o osnivanju kriznog stožera za pravnu pomoć i podršku obiteljskim poljoprivrednicima i radnicima, prenosi Hina.

SDP-ov krizni stožer pomagat će malim dobavljačima, obiteljskim poljoprivrednicima i radnicima čije su sudbine i životi u ovom trenutku potpuno izloženi, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je sazvao izvanrednu sjednicu Predsjedništva SDP-a zbog aktivacije lex Agrokor.

SDP će od ponedjeljka otvoriti besplatni info telefon kao pomoć i podršku radnicima i malim dobavljačima. Na taj telefon moći će prijaviti eventualne prijetnje te zatražiti pravnu pomoć. Krizni stožer će pratiti razvoj situacije te ako se na terenu pokaže potreba, predlagati nove zakonodavne mjere, poput hitne implementacije zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi i izmjena Zakona o trgovini.

 

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u subotu da će Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da novac iz tvrtki koje su povezane u sustav Agrokora ne odlazi iz Srbije.

 "Ovdje zasad nemamo probleme, ali nećemo da nam se pojave... Ne možemo i nećemo svi potonuti s 'Agrokorom", izjavio je Vučić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s tvrtkama koje opskrbljuju Merkator S.

Vučić je djelatnicima tvrtke Merkator S koja posluje kao dio koncerna Agrokor poručio da mogu mirno spavati jer je Merkator u Srbiji "dobra tvrtka".

On je podsjetio da je u sustavu Agrokora u Srbiji zaposleno 12.000, od kojih je u "Merkatoru" 8900, dok su ostali u poduzećima Frikom, Dijamant i Mivela.

Objašnjavajući da će Vlada i NBS pripremiti plan kako bi se onemogućilo da novac tvrtki iz sustava Agrokora ne odlazi iz Srbije, Vučić je rekao da će to biti dio potpore Vlade.

"Možemo uraditi i to bi bilo u okviru podrške vlade, kako da riješimo 102 milijuna dugoročnih kredita, a za druge tvrtke – vodit ćemo računa da novac ne odlazi van Srbije. Donijet ćemo još neke mjere dodatne zaštite", rekao je Vučić, naglasivši da potrošači i dobavljači trebaju imati povjerenja u Merkator S, te da skoro nema kašnjenja isplata poduzećima koja opskrbljuju Merkator S. Vučić je najavio i da će u nedjelju razgovarati sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom "jer je za Srbiju važan odnos sa Slovenijom".

"Važno je da s njima postavimo zapreku prema svim problemima koji su u Hrvatskoj", naveo je Vučić u povodu slučaja Agrokor, ukazujući da "u Hrvatskoj Agrokor ima dug dobavljačima od dvije milijarde eura", te da je to "teško riješiti". On je ustvrdio da su "srpski dobavljači najsigurniji, ali da Srbija ima druge rizike".

"Najveći izvoz u regiji imamo u BiH i imamo problem, jer je Konzum BiH izravno ovisan o onome što se zbiva u Zagrebu", rekao je Vučić. On je najavio i da će predočiti rešenje i za "Dijamant", "Frikom" i "Mivelu", ali je odbio govoriti o detaljima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close