Optimistične najave?

Najavljene reforme zdravstva - priča za malu djecu?

Jesu li najave reforme zdravstva optimistične?
Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2023. u 10:27 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora sa zdravstvenim radnicima Hercegovačko-neretvanske županije premijerka Vlade Marija Buhač i ministar zdravstva Milenko Bevanda najavili su reforme u zdravstvenom sustavu.

Gotovo 44 milijuna KM izdvojit će se za novi kolektivni ugovor zdravstvenih radnika u HNŽ-u, a tijekom pregovora Vlada i ministarstvo inzistirali su da se nadležnosti u zdravstvu vrate u okvire definirane zakonom.

Iz nevladinog sektora pak smatraju kako je ovo ''priča za malu djecu koja je ponižavajuća'', te da se, ako su zaista iskreni, promjene moraju napraviti u sljedećih 20-ak dana. Navode da, ako se u iduću godinu uđe ovako, znači da će se novac građana nastaviti trošiti nezakonito.

Nadležnosti u zdravstvo vratiti u zakon

''Ono što smo u tijeku ovih pregovora inzistirali, što je bio temelj da donesemo odnosno potpišemo kolektivni ugovor je da se nadležnosti u zdravstvu vrate u okvire definirane zakonom. Tu mislimo na financiranje zdravstvenih ustanova, odnosno plaćanje usluga zdravstvene zaštite i investicijsko održavanje na drugoj strani i nekakav program utroška tih sredstava'', rekla je premijerka Buhač.

Dodala je kako žele ''već od danas'' uputiti dopise na sve zdravstvene ustanove u županiji da dostave programe investiranja na temelju kojeg će se u proračunu izdvojiti sredstva za investicijsko održavanje koje će, kako je rekla, biti predmet kostbenefit analize u smislu stvarnih potreba i učinaka tog ulaganja na osiguranike odnosno na pružene usluge.

Ministar Bevanda rekao je kako su u ovom trenutku svjesni situacije u zdravstvu i znaju načine financiranja u zdravstvu, a to nije samo jedan način, njih kaže ima sedam.

''Inzistirat ćemo da svi budu uključeni u financiranje na onaj način koliko dolikuje tom dijelu. Druga stvar je pitanje koji su suosnivači bolnice. Neće biti problem samo u Vladi ove županije nego neće svi oni osnivači bolnice deklarativno uzimat sudjelovanje u vlasti, a u obvezama da ne sudjeluju. To neće biti dobro, mi smo već povukli ovo pitanje i nadam se da ćemo ustrajati u tome'', rekao je Bevanda.

Podsjetio je da je zdravstvo jako složeno i onaj tko bi riješio pitanje u zdravstvu treba mu dati Nobelovu nagradu, smatra ministar, jer to ne rješavaju ni puno jači sustavi nego što je ovaj.

Modalitet koji će gareantirati opstojnost zdravstva

No, kaže kako će putem dogovora i pregovora tražiti ono što je realno propisano i da se postupa prema tome.

''Želimo napraviti modalitet u sustavu zdravstva koji će garantirati opstojnost zdravstva. Ne možemo prihvatiti situaciju da su za sve probleme krive zdravstvene institucije. Mi imamo realno da je učinak bolnica na razini financija iz 1988. godine, to je neodrživo za 2023. godinu'', rekao je Bevanda.

Kaže da moraju mijenjati modalitet financiranja, ali nisu sve ingerencije na županiji nego su dijelom i podijeljene.

''Tako da je moguće da budemo i promicatelji ideje na razni Federacije i tako da pristupimo novom načinu i modelu financiranja, da u nekom trenutku razgovaramo o tome da i bolnicu stavimo u tržišnu utakmicu, bez toga nećemo moći rješavati ove probleme bez obzira koliko mi i subjekti budu željeli'', rekao je Bevanda.

Nevladine organizacije već godinama upozoravaju da je zdravstvo izašlo iz zakonskih okvira, te da se novac zdravstvenim ustanovama daje paušalno i da se ne naplaćuje po usluzi.

Bevanda kaže kako svi koji su u sustavu zdravstva znaju da ovi koji naplaćuju usluge, točnije bolnice, da su oni u startu 30 do 50 posto u gubitku.

''Prema tome u startu imaju ogromne gubitke, ideja ima, ali ako ne dođemo do realnosti onda ćemo svi biti u problemu. Krajnje vrijeme nam je da počnemo razmišljati drugačije i da počnemo usuglašavati probleme o mogućnostima koje bi garantirali opstojnost svih zdravstvenih sindikata'', rekao je Bevanda.

Priča za malu djecu

Marin Bago, predsjednik udruge Futura, koja se bori za prava pacijenata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, za Bljesak.info je rekao kako se zdravstvo sada nalazi apsolutno van zakonskih okvira po svakom zakonu po kojem funkcionira, dok se sluša o reformama i idejama.

''Dok se zdravstvo ne vrati u zakonske okvire svaka priča je neozbiljna i ponižavajuća. U zakonske okvire se u biti uvijek može vratiti preko noći, ako se želi. Ako se ne želi to uraditi slušat ćemo priče o idejama i reforma. Vrlo je jednostavno vratiti zdravstvo u zakonske okvire samo treba politička volja koje još nema ni u naznakama'', rekao je Bago.

Podsjetio je da zakoni govore da se liječnici i medicinsko osoblje plaćaju po učinku, dok naša županija, odnosno Zavod zdravstvenog osiguranja ima dovoljno novca na ovoliki broj stanovnika.

''Ako neka bolnica i zdravstvena ustanova ne može sebi isplatiti plaće ili ih nije zaradila ili ih netko krade, vrlo jednostavno. Da bi ubacili u tržišnu utakmicu bolnice mi moramo znati koliko što košta, a kod nas se još uvijek plaća paušalno, još uvijek nema ni programa ni mjera zdravstvene zaštite. Dakle ZZO otkad mi pratimo, 20-ak godina, nikada nije po zakonu snimio stanje i potrebe stanovništva u zdravstvu. Nisu se udostojili uraditi ono za što su plaćeni i automatizmom zavod nikad nije stavio naše zdravstvo u operativu; da plaća stvari koliko koštaju'', kaže Bago koji smatra da se time ozbiljno i opasno narušava zdravstvo dugi niz godina.

''Tako se krše prava pacijenata, liječnika i medicinskog osoblja, tako da narušavaju zdravstvo do temelja'', rekao je Bago, čija udruga već provodi kampanju i vrši potpisivanje peticije za "vraćanje zdravstva u zakonske okvire".

Bago je naveo kako u zadnjih devet godina ministarstvo zdravstva na čelu s cijelom Vladom nije uradilo ono što su morali, po našim zakonima, a ta ''ekipa je u zadnjih devet godina potrošila skoro 2 milijarde našeg novca''.

''Uvredljivo je slušati sada ministra zdravstva i premijerku da pričaju o reformama. Oni jasno znaju što im je činiti a to je donošenje zakonitih odluka ugovaranje donošenje programa i plana mjere zaštite oni mogu to donijeti vrlo brzo i vratiti zdravstvo u zakonske okvire. Ako to ne urade zdravstvo će propadati i dalje i paralelno stvarati milijunaše od pojedinaca. Nova Vlada ima možda imaju 20-ak dana da urade posao, jer ako uđemo u iduću godinu ovako svakome je sve jasno''

170 milijuna KM bez kontrole

Godišnje, kaže, pričamo o 170 milijuna, ako sad ne ubace u proračun i ne stave Zavod pod kontrolu, znači da ćemo iduće godine potrošiti protuzakonito taj novac, da će opadati razina usluge i da će liječnici i medicinsko osoblje napuštati institucije.

Zavodi ne plaćaju usluge bolnicama po obujmu, vrsti i kvaliteti i daju naš novac s izostankom apsolutne kontrole i odgovornosti, kaže Bago, govoreći kako to ne govori samo nevladin sektor, nego i federalna revizija, godinama.

''Postoje krivične tužbe i čitav sustav je zakazao. Petu godinu smo na sudu s Radom Bošnjakom jer ne daje javnosti ugovore koje sklapa sa zdravstvenim institucijama, krije od nas što radi kako radi i na koji način i ta samovolja prolazi dugi niz godina. Nismo još čuli ni od zastupnika, osim njih par, razumna pitanja, oni o tome ne znaju ništa ili ne žele. No nije samo da nama ne daju ugovore, nego i zastupnicima. Znači jedan čovjek ponižava brojne institucije, to je nenormalno'', rekao je Bago navodeći kako je to ponižavanje svega, te da nam država ne funkcionira.

''Vraćanje zdravstva u zakonske okvire - zna se koji su koraci i kad bude to sigurno ću vam javiti. Za sada nema ništa'', kaže Bago.

Zastupnica u skupštini HNŽ-a Vesna Šunjić zatražila je da Zavod dostavi ugovore koje potpisuje sa zdravstvenim ustanovama, no te ugovore nikada nije dobila.

Pozivanje na odgovornost

''Zdravstveni sustav u HNŽ se godinama sustavno urušava i krajnje je vrijeme da se ozbiljno krene s istinskim reformama, vraćanjem zdravstva u zakonske okvire i pozivanjem na odgovornost svih koji su dopustili da se zdravstveni sustav dovede na ovako niske grane'', kaže Šunjić za Bljesak.

Treba, smatra ova zasrtupnica, krenuti od programa zdravstvene zaštite i zakonitog ugovaranja koje će pacijenta/osiguranika staviti u središte zdravstvenog sustava.

''Potrebno je revidirati sve ugovore sa zdravstvenim ustanovama koje ZZO HNŽ godinama krije kao zmija noge. Ako već ugovaraju usluge s novcem poreznih obveznika i u ime osiguranika mi bismo morali znati što su to ugovorili kako bi osigurali da dobijemo zdravstvene usluge u primjerenom obimu i kvaliteti. Bolnice i domovi zdravlja koji su dobili nezadovoljavajuće nalaze Ureda za reviziju institucija bi morale dostaviti Akcijski plan za sve preporuke, a osnivači analizirati i pozvati na odgovornost sve upravne odbore svojih zdravstvenih institucija'', kaže zastupnica.

Smatra da bez discipline i domaćinskog odnosa prema novcu poreznih obveznika ne možemo očekivati nigdje napredak, a pogotovo ne u oblasti koja je od vitalnog interesa poput zdravstva.

Krajnje je vrijeme da se zdravstvo stavi pod kontrolu, a pred novom vladom je ograničeno vrijeme i velik posao.

Kopirati
Drag cursor here to close