Poznati detalji

Mostarski sajam vraća se u punom sjaju

"Ali živjeti i raditi moramo. Da ove godine nismo organizirali sajam, nisam sigurna bi li ga više ikada bilo", ocijenila je Bošnjak.
Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2022. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Brojne tvrtke suočavaju se s teškom ekonomskom krizom, dugo se nije radilo zbog pandemije koronavirusa, stoga hvala svakom izlagaču koji će biti dio 23. međunarodnog Sajma gospodarstva u Mostaru", kazala je u četvrtak na konferenciji za medije direktorica Sajma Dalfina Bošnjak. 

Bošnjak je dodala kako sigurnosna situacija u ovim trenucima nije najbolja te da je organizacijski dio težak zbog dvogodišnje stanke.

"Ali živjeti i raditi moramo. Da ove godine nismo organizirali sajam, nisam sigurna bi li ga više ikada bilo", ocijenila je ona.

Podrška Mađarske

Zahvalila se ovogodišnjoj zemlji partneru Republici Mađarskoj, istaknuvši kako organizatori sajma pripremaju izložbeni i konferencijski dio sajma.

"Jedna od najvažnijih je poslovni forum na kojem će se održati B2B susreti gospodarstvenika. Pored izložbenog i konferencijskog dijela, imamo i podsajmovsku manifestaciju turizma", naglasila je direktorica, ustvrdivši kako će 14. ožujka biti nagrađeni najuspješniji vinari.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Mostarski sajam vraća se u punom sjaju 

Govoreći o zemlji partneru, Bošnjak je kazala kako će se Mađarska na sajmu predstaviti s nacionalnim i kolektivnim poslovnim štandom.

"Na poslovnom štandu će 30 mađarskih poduzeća predstaviti inovativne proizvode, usluge i tehnologije. Na nacionalnom će biti prisutni Centar za marketing i Mađarski turistički zavod, a posjetitelji će svakodnevno moću kušati naše specijalitete, kao i naša izvanredna vina", kazao je veleposlanik Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa.

On je poseban naglasak stavio na predstavljanje turističke ponude južnog dijela Mađarske. Pripremljen je, kaže, i bogat kulturni program, kao i dodatni zabavni i sportski sadržaji.

Od 5. do 9 travnja

Veleposlanik je također istaknuo kako je mađarska ekonomija u posljednjem desetljeću postigla izvrstan uspjeh, osvrnuvši se pritom na 2010. godinu kada je ova zemlja bila, kako navodi, na rubu financijskog kolapsa, dok je danas među najbrže rastućim ekonomijama u Europi.

"Po broju stanovnika Mađarska je 95. zemlja svijeta, ali gledajući po izvozu naša država je na 34. poziciji. Umjesto raspodjele pomoći za vrijeme pandemije koronavirusa, Vlada Mađarske naglasak je stavila na radna mjesta i razvoj gospodarstva", naglasio je mađarski veleposlanik.

Dodao je kako je stopa zaposlenosti u toj zemlji 78,4 posto, a nezaposlenosti 3,8 posto, što je povijesni minimum. Plaće su se, kaže, u posljednjih desetak godina više nego udvostručile.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Mostarski sajam vraća se u punom sjaju 

Direktor financija i pravnih poslova Gospodarske komore FBiH Željko Raguž naglasio je kako je u prošloj godini obujam trgovinske razmjene između Mađarske i BiH iznosio milijardu i 82 milijuna maraka.

Govoreći o razvoju suradnje između dvije zemlje, Raguž ističe kako se to treba temeljiti na organiziranim kontaktima između gospodarstvenika, koji trebaju koristiti svaku priliku za sklapanje poslova.

Raguž je također predstavio dvodnevnu poslovnu konferenciju pod nazivom "Mostarski ekonomski forum".

Istaknuo je kako su drugoga dana konferencije predviđena dva panela iz oblasti kreativne industrije i sigurnosti opskrbe električnom energijom u vremenu dekarbonizacije i globalnih kriza.

Mostarski sajam traje od 5. do 9 travnja, a predstavit će se izlagači iz cijeloga svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke, Turske.

Izložbeni prostor Sajma prostire se na 30 tisuća četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora, a posjećuje ga oko 50 tisuća posjetitelja.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Mostarski sajam vraća se u punom sjaju 
Kopirati
Drag cursor here to close