Zašto je projekt stao?

Novac za sustav javnih bicikla u Mostaru osiguran je još 2019., ali...

Iz Fonda su nam kazali da je ugovor ''raskinut u travnju 2022. po sili zakona zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza''
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 10. 2022. u 13:28 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za uspostavu sustava javnih bicikla u Mostaru još krajem 2019. godine bila su osigurana sredstva. Nekoliko godina kasnije sustav nije uspostavljen. Što se dogodilo s tim projektom?

Krenimo redom. Tvrtka Društvo za sanitarnu i ekološku zaštitu (DSEZ) d.o.o. Mostar od Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine (FZO FBiH) 2019. godine dobiva financijsku podršku za projekt „Uspostava sustava javnih bicikala u Gradu Mostaru". Fond je za taj projekt izdvojio 50 tisuća maraka u kategoriji projekata za zaštitu zraka.

Isplata novca

Ugovor o dodjeli sredstava, navode iz federalnog Fonda, zaključen je u ožujku 2020. godine. Iz Fonda tvrde kako tvrtka nije zatražila uplatu novca.

''Tijekom važenja ugovora DSEZ d.o.o. Mostar nije podnio izvještaj o realizaciji projekta, niti je bilo zahtijeva za uplatom sredstava od strane Fonda. Zahtjev za produženje roka važenja ugovora, nije podnesen u zakonom predviđenom roku'', potvrdio je za Bljesak.info Esad Humo iz FZO FBiH.

Da novac nije uplaćen za račun tvrtke potvrdila nam je i sama direktorica DSEZ-a Božica Bošnjak. Direktorica Bošnjak navela je kako projekt nije realiziran zbog više razloga. Prvotni razlog, tvrdi, bila je promjena poslovanja tvrtke zbog pandemije.

''U to vrijeme se dogodila pandemija korona virusa te je poslovanje naše tvrtke bilo otežano i ograničeno te usmjereno na našu primarnu djelatnost, a to je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija''. Nadalje, pojašnjava, Fond je otkazao ugovor o provođenju projekta zbog ''nemogućnosti nabave bicikli i svih popratnih dijelova''. Uz sve to, tvrdi direktorica, stigao je i negativni odgovor Grada Mostara.

Odbijenica Grada

''U međuvremenu smo dobili odbijenicu i od Grada Mostara (Odjel za urbanizam i građenje) za postavljanje javnih bicikli na javne površine (Španjolski trg, Park Musala, Rondo i Onešćukovoj ulici) u Mostaru'', ističe za Bljesak.info direktorica DSEZ-a Božica Bošnjak.

Naime, tvrtka se Gradu obratila za privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje bicikla za javni prijevoz od svibnja 2019. do 2022. godine. U Rješenju kojim se odbija zahtjev tvrtke navedeno je da se donošenje Odluke o zauzimanju površina donose sukladno Programu privremenog korištenja javnih površina za postavljanje stolova i otvorenih bašta na području Grada Mostara.

Foto: Canva / Bicikli

''Program (...) donosi Gradsko vijeće Grada Mostara na prijedlog Gradonačelnika. Obzirom da program nije donesen zahtjevu stranke za privremeno korištenje javne površine na Musali, Rondou, Španjolskom trgu i Onešćukovoj ulici za postavljanje bicikla za javni prijevoz, u razdoblju od 1. svibnja 2019. do 2022. godine ne može se udovoljiti'', stoji u Rješenju iz rujna 2019. kojeg potpisuje bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Ugovor Fonda za zaštitu okoliša i tvrtke DSEZ biva raskinut. Iz Fonda su nam kazali da je ugovor ''raskinut u travnju 2022. po sili zakona zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza''. Ipak datum Raskida ugovora od strane Fonda, a kojeg nam je dostavila tvrtka DSEZ, naveden je godinu dana ranije.

Sustav se ipak uspostavlja

Upravo u samom ugovoru stoji kako se ugovor raskida u ožujku 2021. godine. ''Konstatira se da je (...) rok važenja Ugovora bio 17.03.2021. te se Ugovor po sili zakona smatra raskinutim sa 17.03.2021.'', stoji u Raskidu ugovora kojeg potpisuje direktor Fonda Fuad Čibukčić.

Direktorica Bošnjak je kazala ''hoće li, i kada, će doći do realizacije projekta, nakon otkaza ugovora te nemogućnosti korištenja javne površine nama nije poznato'' te je dodala kako je tvrtka u projekt planirala uložiti i značajna vlastita sredstva.

Izvor: Ustupljeni dokument / Raskidanje ugovora između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i DSEZ Mostar

Ipak, nekoliko godina kasnije sredstva su se ipak pronašla u gradskoj blagajni i, čini se, sada je moguće postavljanje sustava bicikla na mostarske ulice.

Grad Mostar u kolovozu ove godine objavio je nabavu za implementaciju sustava javnih bicikala u Mostaru. Vrijednost nabave iznosila je preko 100 tisuća marka. Otvaranje pristiglih ponuda, navedeno je u Obavijesti o nabavi, trebalo je biti krajem rujna.

Moguće je da je potencijalni ponuđač već ranije odabran, budući da je bivši, ali i aktualni gradonačelnik, bio zaineresiran za tvrtku Supermarket d.o.o. i njihov projekt najma bicikla Next Bike.

Kopirati
Drag cursor here to close