Prvo upozorenje, pa kazna

Mostar: Komunalni redari dobili ovlasti za ispisivanje prekršajnih naloga

Redari su dobili ovlaštenja da oni mogu izdavati prekršajne naloge za određene vrste kršenja materijalnih propisa iz Odluke o komunalnom redu Grada Mostara
Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2022. u 12:17 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komunalni redari Grada Mostara dobili su ovlasti da mogu ispisivati prekršajne naloge, rekla je za Bljesak.info Jesenka Mahinić, šefica Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

''Dobili su ovlaštenja od strane Gradskog vijeća, nekolicina njih. Nisu još svi, te su aktivnosti još u toku'', kazala je.

Upozorenje, pa kazna

Kako je pojasnila redari su dobili ovlasti da oni mogu izdavati prekršajne naloge za određene vrste kršenja materijalnih propisa iz Odluke o komunalnom redu Grada Mostara.

Obuhvaćena su tri člana shodno kojima redari mogu djelovati, a to su članovi koji se odnose uglavnom na zauzimanje javih površina različitim predmetima.

''To je pozitivno. Naravno da će svi prekršitelji propisa biti prethodno upozoreni jednom ili dva puta, ali da će nakon toga će slijediti prekršajno sankcioniranje. To bi trebalo da doprinese podizanju svijesti građana našeg grada o tome koliko nam je važna naša okolina i o tome kako netko iz tog svog mikro stanovišta može mnogo da uradi na očuvanju svoje sredine i javnih zelenih površina'', kazala je Mahinić.

Identifikacija najvažnija

Na upit, ako redar ugleda nekoga tko baca smeće na mjesta koja nisu za to predviđena, može li izdati prekršajni nalog Mahinić je kazala:

''Uvijek je bitno točno identificirati osobu koja je počinila određeni prekršaj. Te stvari ako se ne mogu identificirati onda se ne mogu ni sankcionirati; to je jedno prosto pravilo. Sve što dođe u sudsku proceduru, a pokrenuli ste nešto protiv nekoga što ne možete dokazati, to nije opstojno i takve stvari sebi nećemo dopustiti. Ono što je dokazivo mi to možemo kažnjavati'', kazala je Mahinić.

Dodala je i da je inspekcija pokrenula aktivnosti na uklanjanju objekata koji su bespravno izgrađeni na ulicama grada Mostara.

Uklanjaju se s gradskih ulica objekti koji su izgrađeni bez pravosnažnog odobrenja za građenje, a kaže da je to je u skladu s rješenjima koje je donijela gradska inspekcija i s aktima o dodjeli izvršenja od strane odjela za urbanizam i građenje.

''Mislim da će 12 mjesec biti obilježen s tim aktivnostima'', kazala je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close