Projekti

Moguće otvaranje novih radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 25. 03. 2014. u 16:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suad Čamdžić, savjetnik dopremijera FBiH i ministra poljoprivrede i vodoprivrede i šumarstva, Jerke Ivankovića Lijanovića nastavlja sa već ustaljenom praksom uvjeta za velike projekte koji će na dugoročnoj razini osigurati boljitak svima onima koji stvaraju novu vrijednost u FBiH i BiH.

Naime, savjetnik Čamdžić, u utorak je u Banja Luci održao sastanke sa ministrima poljoprivrede RS, Stevom Mirjanićem i ministricom za prostorno uređenje RS-a, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenkom Golić.

Otvaranje firme za preradu animalnog otpada koja nedostaje Bosni i Hercegovini, bio je povod ovih susreta. Izaslanstvo investitora, inače iz Belgije koji ovakvu firmu posjeduje u Srbiji, u Inđiji, danas je u Banja Luci bio predvođena zastupnikom za BiH, Sašom Jurčenko koji je sudjelovao prezentaciji djelatnosti i dovođenju ove firme u BiH.

"Danas smo sa partnerima iz Belgije i RS-a tražili način za zajedničkim nastupom prema zbrinjavanju životinjskog otpada. Ukupna investicija u ovom projektu iznosi 12,5 milijuna eura. Bitno za ovu investiciju i rješavanje problema životinjskog otpada su kapaciteti koji posjeduju plin obzirom da plin predstavlja jedan od bitnijih faktora u procesu proizvodnje.

Neophodno je napomenuti da se otvaranjem ovakve firme u Bosni i Hercegovini stvaraju neophdni uvjeti traženi od strane EU, po pitanju odlaganja otpada, a iznad svega stvaraju se uvjeti za otvaranje pedeset novih radnih mjesta. Ideja je da se druga i treća kategorija otpada prerađuje u BiH, a prva kategorija odvozi u Srbiju", rekao je savjetnik Čamdžić

Na ovaj način iskoristile bi se i povoljne odrednice iz Sporazuma između BiH i Srbije, a koji se odnosi na ubrzanje stvaranja uvjeta za zajedničke projekte između Srbije i BiH. Ministrica Golić kao i ministar Mirjanić istaknuli su spremnost za davanje maksimalnog angažmana ovome projektu.

Izaslanstvo belgiskih investitora današnje sugovornike pozvala je u Inđiju kako bi se na licu mjesta utvrdili sve daljne i neophodne činjenice za implementaciju projekta i razradio nastavak ostvarenog kontakta i suradnje, priopćeno je iz federalnog ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close