Bit će bolje

Mirovine više neće biti vijest

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2017. u 05:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon što je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) u ovoj godini uspio smanjiti deficit s 225 na oko 195 milijuna maraka, isplata mirovina bit će redovna i trajat će, kako je to posljednjih mjeseci postalo uobičajeno, tri dana'', potvrdio je za Dnevni avaz direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić.

Ujedno je i najavio da se povećanje mirovina može očekivati od 1. siječnja sljedeće godine, s tim da je potrebno da prvo Federalni parlament usvoji novi zakon o MIO, kojim se predviđa njihov rast u skladu s rastom troškova života i prosječnih plaća.

Krnjić je pojasnio kako dodatna sredstva, potrebna za povećanje mirovina, mogu biti osigurana iz dva izvora, povećanjem broja zaposlenih ili povećanjem plaća, što znači porastom BDP-a.

''Očekuje da će novi zakon o MIO stupiti na snagu 1. srpnja, kako je to i planirano. Moram naglasiti da je takav zakon bilo neophodno donijeti, jer je postojeći premašen, producirao je financijsku krizu i nepravdu i ubrzano urušavanje mirovinskog sustava u FbiH'', kazao je Krnjić.

Također, novi zakon je jamac da ubuduće neće doći do smanjenja mirovina.

''Čak i ako se troškovi života i plaće smanje, mirovine neće pratiti taj trend. To znači da će položaj umirovljenika biti postupno popravljan, da neće biti gori'', pojasnio je Krnjić.

Podsjetio je da je najviše primjedbi bilo na visinu početne vrijednosti boda, prema kojem će biti definirana visina mirovine. Na kraju je bod definiran na 13,6 KM. Prema Krnjićevim riječima, i taj iznos je "visoko postavljen, ali uz optimistična kretanja u broju zaposlenih može se smatrati ostvarljivim".

''Dakle, osim što se novim zakonom omogućava rast mirovina, on je i stabilizirajući, jer donosi dugoročnu financijsku održivost i sprečava daljnje urušavanje budućeg mirovinskog sustava'', naveo je.

Krnjić je otkrio i da je Zavod MIO imao dosta bolju naplatu doprinosa, čime je isplata primanja za 408.000 umirovljenika znatno olakšana, odnosno normalizirana.

''Posljednjih šest mjeseci imali smo znatno bolju naplatu doprinosa, uz to smo naplatili i zakonom predviđenih 20 posto od prodaje državnog kapitala u FDS-u i Bosnalijeku, što iznosi 12,6 milijuna maraka. To je rezultiralo smanjenjem visokog deficita. Sve se to vidjelo i na dinamici isplate mirovina. Sve ovo jamči nam da, s obzirom na sadašnja kretanja, ne bi trebalo biti kašnjenja mirovina i podjela bude realizirana u tri dana. Dakle, isplata mirovina ove godine neće biti vijest'', rekao je za Avaz Krnjić.

Kopirati
Drag cursor here to close