#IMAM IDEJU

Miroslav Grubišić: Docent strojarstva koji vodi JP "Parkovi" i obožava mehatroniku

U ovom izdanju podcasta "Imam ideju" gostuje docent strojarstva, dr.sc. Miroslav Grubišić, direktor JP Parkovi. Naširoko i otvoreno govorimo o mnogim temama, kako obrazovnim, tako i komunalnim, ali dotičemo se i automobila, znanosti...
Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2022. u 19:30 Miljenko Buhač | Bljesak.info
MIROSLAV GRUBIŠIĆ | DIREKTOR JP PARKOVI MOSTAR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naš gost dr.sc. Miroslav Grubišić docent je na Strojarskom fakultetu u Mostaru, iza sebe ima veliko stručno iskustvo stečeno u realnom sektoru, a već godinu dana je na čelu mostarskog Javnog komunalnog poduzeća "Parkovi".

Kroz razgovor nam prof. Grubišić otkriva svoj životni put, izbor zanimanja i izazove koje imao na tome putu.

"Mostar je nekad bio industrijski grad pa se polazila od toga da je sa strojarskim zanimanjem lakše naći posao. Međutim, to nije bila jedina misao vodilja, tu je bio i moj veliki interes za tehniku. S uspjehom sam završio Strojarski fakultet, a kasnije je došla i nadogradnja sve do doktorata. Dakle, našao sam sebe u tome i siguran sam da nisam pogriješio", kaže naš gost na početku razgovora.

Nastavljajući razgovor o strojarstvu i tehnici, dao je odgovore na niz pitanja koja se tiču obrazovanja, posebno visokoškolskog, izbora zanimanja za mlade generacije, samog pristupa obrazovanju i u konačnici - kako se nakon završetka studija snaći na tržištu rada.

Ističe kako je uvijek dobro, za one koji žele graditi znanstvenu i sveučilišnu karijeru, da imaju doticaja s praksom, da se permanentno obrazuju i nadograđuju svoja znanja.

Kaže kako su mnogi studenti koji su diplomirali na Strojarskom fakultetu Sveučilišta Mostar pronašli posao u najzahtjevnijim tehničko-tehnološkim procesima, mnogi od njih u razvijenim zemljama EU, te da je znanje stečeno na fakultetu na kojem i sam predaje cijenjeno kod mnogih poslodavaca.

Kao direktor komunalnog poduzeća "Parkovi", gospodin Grubišić detaljno elaborira sve problema s koji se susreo pri preuzimanu ovog poduzeća.

"Bilo je mnoštvo poteškoća s kojima sam se susreo u početku i trebalo ih je riješiti čim prije kako bi "Parkovi" čim prije počeli normalno funkcionirati", kaže direktor "Parkova", a sve je povezano s (ne)mogućnošću financiranja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bljesak.info (@bljesak.info)

"Ova cijena koju sada plaćaju kućanstva obračunava se po odluci Gradskog vijeća iz 2005. godine, a ona iznosi - vjerovali ili ne - 2,5 KM po osobi u jednom kućanstvu. Ali, bez obzira na tako nisku cijenu, jedan dobar dio građana ne plaća ni taj iznos za odvoz komunalnog otpada", kaže naš sugovornik.

Najavio je buduće poteze i projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje komunale u gradu, a neka poboljšanja već su vidljiva, nabavljena su modernija pomagala i strojevi, no još uvijek smo daleko od toga da financijski možemo pokriti sve ono što bismo željeli unaprijediti ili uvesti kao novinu u ovoj oblasti.

Najavio je i skoru izmjenu odluke po kojoj se obračunava i naplaćuje odvoz komunalnog otpada, s naglaskom na velike korisnike, dakle poslovne subjekte, kojima se godinama, temeljem spomenute odluke odvoz otpada obračunava po kvadraturi korisne površine poslovnog subjekta, a ne po količini proizvedenog komunalnog otpada.

Ukoliko poslušate razgovor u cijelosti, čut ćete niz zanimljivih informacija o nevjerojatno složenim odnosima unutar komunalne oblasti u Mostaru, gdje postoji čak pet različitih komunalnih poduzeća, gdje su mnogi odnosi neriješeni, gdje su navike i korisnika i davatelja komunalnih usluga često ispod svake granice prihvatljivosti itd.

Kopirati
Drag cursor here to close