Upozorenje

Ministarstvo uputilo preporuku proizvođačima jagoda u HNŽ-u

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2014. u 09:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a uputila je preporuku poljoprivrednim proizvođačima jagoda u ovoj županiji.

Nasade jagoda na otvorenom potrebno je zaštititi od uzročnika bolesti sive plijesni (Botrytis cinerea). Kišno vrijeme u periodu cvatnje pogoduje širenju bolesti. Uzročnik sive plijesni napada jagodu u svim stadijima proizvodnje jer se može razviti na različitim temperaturama. Zaštita jagoda provodi se kroz nekoliko preventivnih tretiranja od početka cvatnje do berbe, navodi se u preporuci.

U cvatnji se koriste pripravci duže karence: Kidan ili Lupo, a tijekom zametanja i zriobe plodova jedan od fungicida kraće karence: Pyrus 400 SC, Teldor SC 500 , Signum DF (karenca 3 dana), Trichodex WP (karenca 4 dana) ili Switch 62,5 WG (karenca 7 dana).

Također, ovim putem napomenuli su da su svi uzgajivači bilja koji koriste sredstva za zaštitu bilja, sukladno čl. 30. Zakona o mjerama za unaprjeđenje stočarstva FBiH (“Sl. novine FBiH” br.23/98), dužni da ne upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja koja su opasna za pčele u vrijeme kada postoji najveća opasnost za trovanje pčela (za vrijeme cvjetanja biljaka) i da najkasnije 48 sati prije uporabe sredstava na pogodan način o tome obavijeste držaoce pčela.

Kopirati
Drag cursor here to close