Posao preko granice

Minimalna plaća 1.900 eura: U Sloveniju varioci, u Njemačku njegovatelji

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2014. u 08:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U samo prvih devet mjeseci ove godine Agencija za rad i zapošljavanje BiH
posredovala je u zapošljavanju 1.449 radnika u Sloveniju, a od stupanja na snagu Sporazuma o zapošljavanju između ove dvije zemlje zaposleno je oko 2.200 radnika.

''Poslodavci iz Slovenije najčešće traže vozače sa iskustvom, varioce, građevinske radnike, elektrotehničare, montere i bravare. Od ukupnog broja zaposlenih, u ovom razdoblju, u Sloveniji čak 20 posto su bili varioci", rekli su iz ove agencije Nezavisnim novinama.

U Agenciji dodaju da BiH ima potpisane ovakve sporazume s Njemačkom, Srbijom, a u najavi je potpisivanje sporazuma s Crnom Gorom, Rusijom, Hrvatskom, kao i skoro stupanje na snagu već potpisanog sporazuma s Katarom.

"Kada je riječ o Njemačkoj, najtraženiji su njegovatelji za starije osobe, a posredstvom ove državne agencije i Savezne agencije za rad iz Njemačke do sada su već zaposlene 554 osobe", rekao je Siniša Veselinović, šef Odjela za tržište rada u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Dodao je kako su za poslove njegovatelja minimalni uvjeti srednja medicinska škola i poznavanje njemačkog jezika na razini A2.

"Na osnovu sporazuma koji smo potpisali s nadležnom agencijom u Njemačkoj, radnici dobijaju radnu dozvolu za pomoćnog njegovatelja, a minimalna početna plaća je 1.900 eura, koja se nakon godinu dana povećava'', ističe Veselinović.

Agencija za rad i zapošljavnje BiH je u 11 mjeseci ove godine posredovala u zapošljavanju 821 radnika u Njemačkoj, a kako kažu, poslodavci traže mlađe ljude, dodatne vještine i radno iskustvo.

Iz ove agencije naglašavaju da je bitno imati što više sporazuma s drugim zemljama kako bi rad naših građana u inozemstvu bio što sigurniji.

"Apeliramo na građane da se dobro paze kad idu na rad u druge zemlje bez posredničke agencije, jer ima slučajeva da ljudi budu ozbiljno izmanipulirani", poručuje Veselinović.

Kopirati
Drag cursor here to close