Podcast "Imam ideju" #13

Miloš: Stranac nam je pokazao da se stvari u Aluminiju mogu posložiti

"Meni je istekao mandat u Nadzornom odboru u vrijeme dok je Aluminij još radio, a tada sam već imao neka nerazumijevanja i neslaganja u vezi s tim kako bi Aluminij trebao raditi", kazao je Dalibor Miloš, govoreći o temi propasti Aluminija.
Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2022. u 10:04 Miljenko Buhač | Bljesak.info
IMAM IDEJU #13 | STRANAC NAM JE POKAZAO DA SE STVARI U ALUMINIJU MOGU POSLOŽITI

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naš gost u ovom izdanju podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info je poduzetnik, menadžer, aktivist i čovjek od bezbroj ideja Dalibor Miloš. Napominjemo da je Miloš i dopredsjednik Košarkaškog saveza BiH, kao i predsjednik Košarkaškog saveza HB.

Iskoristili smo dobru volju našeg gosta kako bismo razgovarali o nizu aktualnih tema, ali i tema koje su u Mostaru kontinuirano neka vrsta 'prijelomne vijesti'.

Čut ćete što se, prema mišljenju gospodina Miloša, dogodilo Aluminiju d.d., što se zbilo s medijskim projektom Naša TV, kako je prevladano razdoblje pandemije u privatnom poduzetništvu i društvu uopće, ali i neka razmišljanja o temama koje ponekad ostanu po strani, a često mogu biti od velikog utjecaja na društvene tokove.

"Ja ne smatram da za ideju treba neki veliki um. Mislim da je ideja samo sublimacija onoga što vidiš i doživiš u društvu. Ne smatram da je neka ideja 'pusto čudo', to su ideje koje nastanu dok razgovaramo diskutiramo i onda u jednome trenutku kažemo: 'da, ovo se može uraditi, hajdemo vidjeti što treba da ideja zaživi'", kaže naš sugovornik na uvodno pitanje 'kako nastaju ideje?'.

U nastavku razgovaramo aktivnostima našeg gosta na međunarodnom planu, ponajprije s političarima, primjerice iz američke administracije preko Molitvenog doručka, potom angažiranost na NATO-forumima, panelu britanskog Doma lordova, ali i nekim gospodarskim projektima.

Aktualizirali smo i temu Jadransko-jonske ceste, koja stjecajem okolnosti u BiH zasad stoji u projektima i 'ladicama', ali njezin značaj mogao bi biti iznimno veliki za našu i susjedne zemlje, kao i sve druge države koje dotiče.

"Oduvijek sam smatrao da je Jadransko-jonska cesta kapitalan projekt za cijelu regiju, a prvenstveno bi dobro došla BiH. Dobro bi došla i Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji i ka kraju Grčkoj. Problem je bio što u BiH nije bilo aktivnosti, u Crnoj Gori nitko nije o tome razmišljao. Igrom slučaja prije dvije godine u Washingtonu upoznam tadašnjeg ministra financija Crne Gore Milojka Spajića. Tada smo utvrdili da dijelimo neke zajedničke ideje, povezao sam ga s nekim ljudima i on je u međuvremenu gotovo završio dogovor s Bechtelom, dok bi MMF bio financijer projekta. Išli su kontakti prema Vijeću ministara BiH, sporo se sve odvijalo, ali se u međuvremenu ideja aktivirala", kaže Miloš o tome, elaborirajući u nastavku još niz zanimljivih detalja.

Govoreći u nastavku razgovora i o neizostavnoj temi propasti Aluminija, čijim je Nadzornim odborom predsjedavao nekoliko godina, Miloš podsjeća na ukupnu genezu nastanka aluminijskog kombinata u Mostaru, podsjećajući da se sve to događalo u vrijeme socijalizma, uz oslanjanje na dva najvažnija resursa za takve tvornice - električnu energiju i boksit, koji su bili na raspolaganju.

Ponovnim pokretanjem tvornice u novim okolnostima nakon rata, kad se promijenila i vlasnička i upravljačka struktura, napominje kako se nakon prelaska na tržišnu ekonomiju država i administracija nisu dovoljno brinuli za naše vrijednosti.

"BiH je jednina zemlja u regiji koja ima viškove električne energije. Mi tu energiju izvozimo. Ja mislim da bi svima nama trebao biti interes naći takav zakonski oblik da ta električna energija ostane ovdje, da se otvaraju razni pogoni, da dolaze investitori. Meni je istekao mandat u Nadzornom odboru u vrijeme dok je Aluminij još radio, a tada sam već imao neka nerazumijevanja i neslaganja u vezi s tim kako bi Aluminij trebao raditi", napominje gospodin Miloš, ukazujući kako je bilo jasno da na taj način Aluminij neće preživjeti.

Međutim, mandat mu nije produžen, Aluminij je i dalje radio s gubicima, a u razgovoru nam otkriva i kako se tvrtka nosila s cijenama električne struje, naglim skokovima, moguće i nekim pogrešnim upravljačkim odlukama i potezima.

Taj je dio razgovora u neku ruku brizantan i zbog osvrta na sadašnje stanje u Aluminiju, uzimajući u obzir rezultate koje bilježi Aluminij Industrija, kao novi proizvođač metala u istim pogonima.

Naravno, imali smo još niz drugih tema, poput osvrta na sadašnji Mostar i njegovu konkurentnost, razgovarali smo o nezadovoljstvu građana općim stanjem u društvu, nesigurnošću i političkim napetostima, što rezultira masovnim odlascima kvalificirane radne snage i stanovništva općenito.

Naravno, iskoristili smo prigodu čuti iz prve ruke o krizi u Košarkaškom savezu BiH, jer je u kratkom vremenu došlo do ostavki predsjednika KS BiH i košarkaškog izbornika.

Bilo je i drugih tema koje možete otkriti u video zapisu razgovora.
Razmišljanja našeg gosta, u cjelini, u svakom slučaju valja čuti, neizostavno.

Kopirati
Drag cursor here to close