Sustav vlastite hrane

Međunarodni tečaj permakulture u studenom u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2016. u 14:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana Nešto Više iz Mostara i Ured za permakulturu iz Hrvatske, organiziraju 10-dnevni tečaj permakulturnog dizajna u Mostaru, sa početkom od 11.11.2016.

Permakultura je nastala prije 45 godina u Australiji, kao pokušaj da se odgovori na sve češće krize resursa i životne sredine. U međuvremenu se proširila na gotovo sve zemlje svijeta, a zadnjih 10 godina izuzetno je popularna u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama iz regije.

Permakultura pretvara tipičnu kuću, imanje ili zgradu u sustav koji proizvodu vlastitu hranu, vodu i energiju, pružajući svojim korisnicima kvalitetnije i jeftinije životne uvjete.

Premda se radi o pokretu entuzijasta, u zemljama kao što su Velika Britanija, Australija ili Kuba, permakulturni profesionalci sudjeluju kao konzultanti na gradskim ili regionalnim projektima.

Ovaj međunarodno priznati tečaj od ove se godine počeo održavati i u Mostaru. Sadrži praktične i teorijske djelove, a usmjeren je na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora. To podrazumjeva rad sa tlom i vrtlarstvo, rad na prikupljanju i recikliranju vode, uradi sam energetska rješenja, gradnju od prirodnih materijala, itd. Ovakvi tečajevi na Balkanu su ujedno do sada imali ulogu i pokretanja lokalnih grupa za permakulturu.

Instruktori na mostarskom tečaju će biti priznati hrvatski stručnjaci Damir Šeler i Ivan Gregov.

Mostarski tečaj permakulture se održava od 11. do 20.11.2016., a prijave se primaju do 05.11.2016. Više informacija je dostupno na Facebook stranici Udruženja Nešto Više, e-mailu [email protected] ili broju telefona 066/711-277.

Kopirati
Drag cursor here to close