Nema razlike

Markuš: Događanja u vezi sa Zakonom o radu neću zaustaviti poslovanje kompanija

Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2016. u 12:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor predstavništva njemačke konzultantske kompanije GOPA i rukovoditelj švicarskog Projekta zapošljavanja mladih, putem kojeg je zaposleno više od 4.000 mladih ljudih u posljednjih osam godina, Ranko Markuš, kaže da postoje različita tumačenja pravnika o tome što će se sada dogoditi s ugovorima o radu koji su potpisani u skladu s novim Zakonom o radu, a nakon što je Ustavni sud FBiH stavio izvan snage taj zakon.

''Ovo je gotovo jedinstven slučaj u sudskoj praksi, stoga postoje i različita tumačenja pravnika, ali nema nikakve dileme da od dana objavljivanja presude Ustavnog suda u “Službenim novinama Federacije BiH” Zakon koji nije u skladu s Ustavom, neće se primjenjivati. Ocjena neustavnosti Zakona ne odnosi se zapravo na njegov sadržaj nego na proceduralna pitanja, odnosno način njegovog donošenja, gdje se, prije svega, misli na amandmansku proceduru. Iako se očekuje da će se procedura ponoviti "pro forme", teoretske mogućnosti da će Zakon doživjeti promjene postoje. Neozbiljno je i u ponavljanju postupka, ponavljati ga “pro forme”, odnosno očekivati od amandmanske procedure da ne rezultira amandmanima, iako jedna od opozicionih partija najavljuje već 50 amandmana. To je dodatni apsurd u ovoj situaciji'', kaže Markuš u intervjuu za Business magazine.

Hoće li doći do izmjena originalnog teksta Zakona o radu je nešto, smatra on, na što odgovor ima predlagač Zakona, Vlada FBiH, a u traženju odgovora na ovo pitanje ne treba zaboraviti da je Vlada u januaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru.

Kao razlozi su navedeni omogućavanje bolje, pravičnije i efikasnije zaštite prava radnika, ubrzavanje procesa kolektivnog pregovaranja, onemogućavanje jednakih uvjeta rada i sprečavanje nerealnih utuživanja po osnovu različito reguliranih prava iz radnog odnosa, itd. – kaže Markuš.

Upitan što će se dogoditi s porezima i doprinosima uplaćenim prema novim ugovorima o radu usklađenim za novim Zakonom o radu, koji je Ustavni sud proglasio nevažećim te hoće li tko vraćati novac uplaćen za doprinose ili će se sada plaće obračunavati po starom zakonu, Markuš je kazao.

''U praksi nisam upoznat da je novim ugovorom radnik dobio veću ili manju plaću samo radi donošenja novog Zakona, pa ne vidim razlog zašto bi se plaćeni porezi i doprinosi preispitivali. Ono što je po meni posebno loša poruka je da su svi poslodavci koji su u potencijalnom problemu sada upravo oni koji su uskladili svoje akte u skladu sa Zakonom u zakonskim rokovima, dok oni koji nisu poštovali novi Zakon i nisu uskladili svoje akte nemaju takvu vrstu problema. Sud je propustio da napravi prelazno rješenje, odnosno da tretira poslodavce s dužnim poštovanjem i iz ugla praktičnih problema s kojima se oni svakodnevno susreću, a ne da ih ostavlja u pravnom procjepu.

Kazao je da smatra da se radi ovih izmjena neće zaustaviti funkcioniranje kompanija, da posao neće stati.

Nadamo se da nadležni organi neće kažnjavati poslodavce koji su se našli u vakuumu između dva zakona, već da će sačekati donošenje novog zakona prije nego počnu provjeravati usklađenost poslovanja s propisima vezanim za Zakon o radu. Jako je teško u ovom trenutku odgovoriti na pitanje – po kom zakonu poslodavci trebaju raditi između odluke Suda i njene objave u Službenim novinama, pa u krajnjoj liniji i nakon objave u Službenim novinama. Vlada mora izaći s nekim zvaničnim stavom prema javnosti, dati bar kakvu-takvu sigurnost ljudima koji su do sada poštivali Zakon, a sada nisu sigurni što im je činiti'', kaže Markuš.

Ukoliko bude promjena sadržaja Zakona o kojima je ranije govoreno, Markuš ističe, da se postavlja pitanje kakve izmjene mora pretrpjeti i Opći kolektivni ugovor kako bi se uskladio s tim eventualnim promjenama.

Ipak ova diskusija je na retoričkom nivou, jer ne znamo što će se dogoditi, tek kada to saznamo možemo razgovarati i o tome kakve se promjene traže. Dok se ne riješi trenutna situacija sa Zakonom o radu, potpisani tekst Općeg kolektivnog ugovora će ostati načelan dogovor, do čije primjene u praksi ne može ni doći – kaže Markuš, između ostalog, u intervju za Business magazine.

Kopirati
Drag cursor here to close