Ima li kraja?

Lov u mutnom: Kupovali madrace i posteljinu od tvrtke koja prodaje gorivo

Na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, Studentski centar Nikola Tesla određen je za smještaj fizičkih osoba koje su pozitivne na virus korona, a nemaju simptome.
Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2020. u 21:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme pandemije virusa korona, gdje su sve oči uprte u razrješenje te situacije, događaju se mnoge sumnjive javne nabavke.

U moru milijunskih iznosa, nisu zanemarivi ni oni manji iznosi pogotovo kad se radi o nabavci posteljine i madraca za Studentski centar "Nikola Tesla" i to od firme koja se bavi prodajom aditiva za gorivo, javlja BN.

Na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, Studentski centar Nikola Tesla određen je za smještaj fizičkih osoba koje su pozitivne na virus korona, a nemaju simptome.

S tim u vezi, centar je početkom travnja zaključio ugovor za nabavku posteljine i madraca u iznosu od 50 930 maraka.

Ništa ne bi bilo sporno, da se posteljina nabavila od firme kojoj je to djelatnost. U ovom slučaju, dobavljač je izvjesna firma ECO LTM doo Banja Luka čija je osnovna djelatnost prodaja ekološkog aditiva za goriva i uljnog stabilizatora.

Direktor Studentskog centra kratko nam je poručio da je sve u skladu sa zakonom.

''Vjerojatno svaka firma nema samo odobrenje da se bavi jednom stvari u pitanju je trgovina'', kaže Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra Nikola Tesla.

Na konstataciju da se ne bave trgovinom posteljinama i da se radi o prodaji ekoloških aditiva za gorivo, uslijedilo je i pitanje kako ste došli do te firme da vam nabavlja posteljinu Topić kaže: ''Imali smo informaciju, najbolje da se obratite njima, po nama je sve u skladu sa zakonom''.

Iz firme ECO LTM nema odgovora. Ova firma ima samo jedan ugovor o javnoj nabavci u iznosu od 6 000 maraka, i to za nabavku filtera za mašine i vozila rudarske mehanizacije.

Postavlja se pitanje zbog čega je ugovorni organ za nabavku posteljine pregovarao samo sa ponuđačem čija osnovna djelatnost nije ni približno slična traženom.

''Ovo pokazuje kako funcionira politička hobotnica koja mora da preživi i koja je mnogo gladna i koja nažalost funkcionira samo na javnim nabavkama i proračunu. Razmotrit ćemo i ovaj slučaj vidjeti epilog i krenuti sa prijavama zloupotrebe položaja u cilju bogaćenja pojedinih firmi na uštrb javnih sredstava proračuna i para sredstava svih građana RS'', ističe Draško Stanivuković, zastupnik PDP-a u NSRS.

Sumnjiva nabavka Studentskog centra, nažalost, nije jedinstven slučaj. Kroz nekoliko tendera razne institucije su nabavljale sve i svašta - od informatičke opreme, preko licenci do LED rasvjete pa i medicinsku opremu preko turističke agencije.

Očigledno je da će brojne nabavke u vrijeme pandemije virusa korona biti zloupotrebljene jer se javnost trenutno bavi zaštitom zdravlja građana, čime se stvara prostor za sumnjive zarade pojedinaca, javlja BN.

Kopirati
Drag cursor here to close