Analiza UNO

Loša prodaja cigareta i u ovoj godini

UNO BiH navodi u svojoj analizi, osim cijena, na ogroman pad potrošnje cigareta kod nerezidenata (dijaspora, turisti, osobe u tranzitu, osobe u pograničnom pojasu) djelovale su restrikcije u kretanju građana
Gospodarstvo / Flash | 04. 06. 2021. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Loša prodaja cigareta koja je zabilježena u 2020. godini nastavljena je i u ovoj godini.

U prvom kvartalu 2021. godine došlo je do velikog pada naplaćenih trošarina na duhanske prerađevine u Bosni i Hercegovini za gotovo četvrtinu.

Cijene

Na katastrofalno lošu prodaju cigareta utjecala je, među ostalim, odluka malobrojnih velikih duhanskih kompanija o povećanju maloprodajnih cijena najjeftinijih kategorija cigareta u 2020. i 2021. godini. Duhanske kompanije su povećale cijene cigareta početkom 2021. u prosjeku za 1,6 posto, piše Indikator.

Kako navodi UNO BiH u svojoj analizi, osim cijena, na ogroman pad potrošnje cigareta kod nerezidenata (dijaspora, turisti, osobe u tranzitu, osobe u pograničnom pojasu) djelovale su restrikcije u kretanju građana između zemalja, koje su uvedene u vrijeme pandemije COVID-19.

Ostali faktori pada potrošnje duhanskih prerađevina u vezi s pandemijom su rastući broj oboljelih s respiratornim oboljenjima, odljev stanovništva iz BiH i nemogućnost njihove posjete BiH. Dodatno, na prodaju cigareta nerezidentima u BiH u prvom kvartalu 2021. negativno su utjecale odluke Hrvatske i EU-a o ograničenju unosa cigareta iz trećih zemalja.

Pad trošarina

''Pobrojani faktori, uz visoku statističku osnovicu iz prvog kvartala 2020., su kumulativno doveli do velikog pada naplaćenih trošarina na duhanske prerađevine u prvom kvartalu 2021. od -24,2 posto, što predstavlja pogoršanje u odnosu na četvrti kvartal 2020.'', navode iz UNO BiH.

Ekstremno visoka statistička osnovica, kako pojašnjavaju, zabilježena je u prvom kvartalu 2020. godine budući da pojavom koronavirusa duhanske kompanije nisu revidirale poslovne planove, što je rezultiralo povećanjem količina trošarinskih markica i, posljedično, većim uplatama trošarina u ožujku 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close