Degradiranje prirode

Ljubitelji prirode će Deklaracijom pokušati zaštiti rijeke Bunicu, Bunu i Neretvu

Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2016. u 11:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Deklaraciju za zaštitu rijeka Bunice, Bune i Neretve'' u ovom trenutku podržava 19 organizacija s područja BiH s ciljem degradiranja prirode, utjecaja na živote lokalnog stanovništva, na slivnom području rijeke Neretve'', rekao je za Bljesak.info Adnan Đuliman iz NVO Novi Val.

Deklaraciju su po njegovim riječima pokrenule nevladine organizacije, prijatelji prirode i ljudi od struke. Na deklaraciji, koja će biti predstavljena u prostorijama NDC-a 8. veljače u 18 sati, radilo se oko dva mjeseca.

Tekst deklaracije javno objavljen

U njoj se navodi zabrinutost za očuvanje rijeka Bune, Bunice i Neretve i zbog izgradnje mini hidroelektrana.

''Mislimo da bi se ozbiljno ugrozilo ovo područje i prirodno stanište endemskih vrsta, riba koje su ugrožene i dovedene na rub izumiranja, a trajne nenadoknadive posljedice pretrpjelo bi sigurno cijelo ušće rijeke Bune'', rekao je Đuliman.

Prolo je 30 dana od zadnje informacije koju smo podijelili sa vama vezano za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i...

Posted by Stop izgradnji mini Hidroelektrana na BUNI on 3. veljača 2016

Pored predstavljanja same deklaracije, na ovom događaju će se moći čuti što o svemu misli struka kao i lokalno stanovništvo.

Tekst deklaracije će biti objavljen javno nakon predstavljanja.

Datum početka radova nepoznat

Podsjećamo, 2014. godine Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je odluku o davanju koncesija za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini HE "Buna I" snage do 5 MW i mini HE "Buna II" snage do 5 MW.

Od tada stanovnici ovog područja se na razne načine bore kako bi sačuvali ovo područje, kako se ne bi narušio prirodni ambijent, ali i kako bi se sačuvali od poplava.

''99 posto stanovnika na Buni protivi se izgradnji male hidrocentrale MHE Buna 1 i Buna 2 u njihovom mjestu. Ja sam blizu ušća rijeke i već smo dva puta plavili od mosta preko Neretve. Nakon izgradnje hidrocentrale bit će više poplava, sve će plivati'', rekao je ranije za Bljesak.info Miroslav Barišić iz Mjesne zajednice Buna.

Svoje nezadovoljstvo iskazali su na jedinoj javnoj raspravi koja je dosad održana. Početak radova na izgradnji mini hidrocentrala je još uvijek nepoznat.

Kopirati
Drag cursor here to close