Konferencija

O inicijativi ''Otvoreni Balkan'' u Sarajevu: Nova tržišta za domaće proizvode

''Namjera nam je da u razgovoru sa resornim ministrima i predstavnicima komorskog sustava, te gospodarske zajednice Republike Srpske i Federacije BiH razmotrimo potencijale i prednosti članstva u 'Otvorenom Balkanu''' - naveo je Košarac.
Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2023. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Zdravkom Marinkovićem o održavanju konferencije o regionalnoj inicijativi ''Otvoreni Balkan'' krajem lipnja u Sarajevu.

Ministar Košarac informirao je sugovornika da je o organizaciji ovog događaja razgovarao sa resornim ministrima iz zemalja članica ''Otvorenog Balkana''.

''U proteklih desetak dana održao sam sastanke sa ministrima iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, koji su potvrdili sudjelovanje na konferenciji u Sarajevu. Namjera nam je da u razgovoru sa resornim ministrima i predstavnicima komorskog sustava, te gospodarske zajednice Republike Srpske i Federacije BiH razmotrimo potencijale i prednosti članstva u 'Otvorenom Balkanu''' - naveo je Košarac.

Nova tržišta i domaća proizvodnja

Predsjednik VTKBiH Marinković podržao je ideju o održavanju konferencije u Sarajevu, u čijem radu će sudjelovati i predstavnici VTKBiH.

Sugovornici su naglasili značaj regionalnog povezivanja i pogodnosti koje ostvaruju privrednici Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije od članstva u ''Otvorenom Balkanu''.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o otvaranju novih tržišta za domaće proizvode, pri čemu je konstatovano da robe proizvedene u BiH ispunjavaju standarde i mogu da zadovolje potrebe tržišta drugih zemalja, a na koja trenutno nisu plasirane.

S tim u vezi, poseban fokus stavljen je na izvoz u Azerbejdžan, Kinu, Alžir, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i druge zemlje.

''Usuglasili smo da zajedničkim naporima radimo na ispunjavanju standarda i uvjeta, ali i na promociji domaćih kapaciteta, za šta postoji visok stupanj zainteresiranosti poslovne zajednice u RS i FBiH'' - naglasio je Košarac.

Izvoz u EU

Na sastanku je istaknuto da je EU važan vanjskotrgovinski partner, te da službeni podaci ukazuju da je postotak izvoza na europsko tržište u ovoj godini približno jednak postotku izvoza u prošloj godini.

''Uvažavajući naše napore i potrebu da zaštitimo domaću proizvodnju, cijenimo da bi u sljedećem periodu trebalo da razmotrimo mogućnost revizije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što ovaj sporazum dozvoljava. Primarni razlog za to leži u činjenici da je došlo do značajnih promjena na tržištu u odnosu na razdoblje kada je SSP potpisan. U određenim segmentima naši poljoprivrednici su u nepovoljnijem položaju, što može izazvati zastoj u razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje'' - rekao je Košarac.

On je najavio da će mogućnost revizionog postupka biti predmet razgovora i sa nadležnim entitetskim ministrima i predstavnicima komorskog sustava RS i FBiH.

Sajmovi u inozemstvu

Ministar Košarac i predsjednik VTKBiH Marinković razmijenili su mišljenja i o organizacija sajmova u inozemstvu.

''Osim vidljivih politika entitetskih institucija u razvoju realnog sektora, Savjet ministara BiH je kao mjeru podrške poslovnim zajednicama RS i FBiH obezbijedio sredstva za organizaciju sajmova u inostranstvu. U suradnji sa STK BiH ćemo sačiniti godišnje planove sajmova u inozemstvu, pratiti njihove efekte i sagledati sve indikatore, kako bismo u budućnosti dali i značajniju podršku izvozno orijentiranim kompanijama za nastup na sajmovima u inozemstvu'' - poručio je Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close