Posvuda modrice

Koronavirus srezao njemačko gospodarstvo za čak 14 posto!

Privatnoj potrošnji prijeti smanjenje za deset posto 2020. godine. Za Njemačku na godišnjoj razini stručnjaci očekuju da će se gospodarstvo smanjiti za devet posto.
Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2020. u 06:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Njemačka auto industrija, ali i većina drugih grana teško su pogođene korona krizom

Nakon analize ekonomskih podataka iz ožujka i travnja, "dno ekonomije" u Njemačkoj moglo bi biti čak i niže nego što se prethodno strahovalo. Tako pišu stručni analitičari iz Deutsche Bank (DB Research) u svojoj posljednjoj studiji.

Prema ovoj analizi, razina njemačke ekonomije mogla bi biti 14 posto niža u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Privatnoj potrošnji prijeti smanjenje za deset posto 2020. godine. Za Njemačku na godišnjoj razini stručnjaci očekuju da će se gospodarstvo smanjiti za devet posto.

Ipak, "oporavak svjetske trgovine" trebao bi započeti sredinom ovog mjeseca. No, ni ovdje se ne očekuju veliki skokovi, navodi se.

"Socijalno distanciranje usporava porast ponude i opterećuje potražnju, jer društvene aktivnosti potrošača vjerojatno neće tako brzo dostići razinu prije krize", kaže se u studiji.

Prognoza ekonomista je da će iduće godine ekonomija izići iz recesije. U 2021. moglo bi njemačko gospodarstvo rasti oko četiri posto.

Izgledi za tržište rada su sumorni: Unatoč skraćenom i honorarnom radu, ekonomisti očekuju da će se stopa nezaposlenosti povećati na nešto ispod sedam posto u 2020. godini. Iduće godine ova stopa smanjit će se na oko šest posto.

Kopirati
Drag cursor here to close