Potkopavanje

Napeto između Njemačke i Unije

To je bilo prvi put da je najviši njemački sud išao protiv zaključaka Europskog suda  koji je ranije utvrdio da je taj program otkupa obveznica u skladu s europskim pravom.
Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2020. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je u nedjelju, reagirajući na presudu njemačkog ustavnog suda, da je pravo EU-a nadređeno pravu nacionalnih država i da je moguć postupak protiv Njemačke zbog potkopavanja toga pravnog poretka.

"Europska Komisija potvrđuje tri temeljna načela: da je monetarna politika Unije stvar isključive nadležnosti; da pravo Unije ima prednost pred nacionalnim pravom i da su odluke Europskog suda obvezujuće za sve nacionalne sudove", kaže se u izjavi Ursule von der Leyen, koja je objavljena u vrlo neobično vrijeme, u nedjelju popodne, piše Hina.

Njemački ustavni sud doveo je u pitanje prvenstvo najvišeg suda EU-a preispitujući stimulativni program Europske središnje banke (ECB). To je bilo prvi put da je najviši njemački sud išao protiv zaključaka Europskog suda  koji je ranije utvrdio da je taj program otkupa obveznica u skladu s europskim pravom.

Najviši njemački sud mogao bi taj program otkupa državnih obveznica proglasiti nezakonitim prema njemačkom zakonodavstvu i dijelom protivnim njemačkom ustavu, ako ne dobije uvjerljivo objašnjenje od ESB-a.

Njemačka središnja banka, Bundesbank, mogla bi biti isključena iz toga programa.

Odluka njemačkog suda odnosi se na program masovnog otkup državnih obveznica, obveznica državnih agencija, lokalnih jedinica i međunarodnih organizacija na sekundarnom tržištu.

Program je pokrenut 2015. i trajao je do 2018. Taj je program omogućio otkup državnih obveznica u iznosu od oko dvije tisuće milijardi eura. Riječ je o programu kvantitativnog popuštanja, koji je uvelike smanjio kamate, odnosno troškove zaduživanja i omogućio gospodarski rast nakon velike financijske krize.

Sud EU-a, čije je sjedište u Luxembourgu, ranije je utvrdio da je odluka ESB-a u skladu s europskim propisima a u petak je objavio da pokušaji nacionalnih sudova da ospore njegov primat ugrožavaju pravni poredak Unije, ne osvrćući se izrijekom na stajalište njemačkog suda. Predsjednica Komisije navodi da konačnu riječ u tumačenju europskog prava ima Sud EU-a u Luxembourgu, a ne nacionalni sudovi u Karlsruhueu ili bilo gdje drugdje u ostalim zemljama članicama.

"Konačna riječ o pravu EU-a uvijek se donosi u Luxembourgu. Nigdje drugdje", ističe von der Leyen.

Predsjednica dodaje da će Komisija sada detaljno proučiti odluku njemačkog Ustavnog suda i da će razmotriti daljnje korake, koji mogu uključivati i pokretanje postupka protiv Njemačke.

"Europska unija je zajednica vrijednosti i prava, koja se mora uvijek podupirati i braniti. To nas drži zajedno. Za to se zauzimamo", rekla je von der Leyen.

Odluka njemačkog Ustavnog suda naišla je na veliki odjek jer bi mogla dovesti u pitanje pravni temelj EU-a.

Mnogi postavljaju pitanje ako njemački sud ne poštuje Sud EU-a kako se onda ista stvar može tražiti od drugih zemalja članica, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close