Detalji

Koridor Vc - Punom parom od polovine svibnja

Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2016. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc Klopče - Pečuj (Donja Gračanica) ukupne dužine 5,78 kilometara, potpisali su danas u Sarajevu Jasmin Bučo v.d. direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitor i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, na čelu konzorcija te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu supotpisnika, i u ime izvođača radova Josip Kuzmanić, direktor regije Strabag AG, Austrija.

Najavljeno je kako se nova gradilišta očekuju od polovine svibnja te da će početkom radova na ovoj dionici biti otvoreno prvo gradilište na Koridoru Vc za novi investicijski ciklus vrijedan 892 milijuna eura.

''Definirali smo novih 13 projekata na Koridoru Vc. Nastavljamo radove punom parom od polovine svibnja. Značajniji radovi na dionici Klopče - Pečuj (Donja Gračanica) obuhvaćaju izgradnju četiri vijadukta i dva tunela. Vrijednost ugovora je 107.879.289,94 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem međunarodnih finacijskih institucija OPEC fonda za međunarodni razvoj i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radovi bi trebali biti okončani dvije i pol godine nakon njihovog početka'', navodi se u priopćenju JP Autoceste.

Navedeno je kako je proteklih mjeseci većinu sredstava za novih 84 kilometra dogovoreno s međunarodnim financijskim institucijama.

U zeničkoj regiji ukupno je predviđeno šest projekata. Već se izvode radovi na poddionici Drivuša - Klopče vrijedan 33 milijuna eura, dok je priprema za izgradnju Pečuj-Vraca vrijedan 50 milijuna eura u završnoj fazi. Potpis ovog ugovora očekuje se do kraja godine. Ovog tjedna, navodi JP Autoceste, završava se misija EIB-a za 76 milijuna eura vrijedan projekt tunela Zenica. Preostale dvije dionice financirat će OFID u iznosu od 49 milijuna eura i KFAED u iznosu od 36 milijuna eura, a za zeničku regiju aplicirano je i za grant u iznosu od 19 milijuna eura.

''Na jugu imamo spremna četiri projekta, što znači novih 30 kilometara od Međugorja do Mostara jug. Sada kada je napokon usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, očekujemo da dva projekta vrijedna 100 milijuna eura na dionici Počitelj - Međugorje uključujući most Počitelj budu potpisana u srpnju ove godine. Priprema za narednu dionicu Buna - Počitelj vrijednu 30 milijuna eura je u završnoj fazi a dodjela ugovora se očekuje do kraja ove godine. Preostalih 160 milijuna eura za dvije dionice između Mostara i Bune očekujemo odmah nakon usvajanja amandmana na prostorni plan kojim će se okončati višegodišnji spor oko pozicije trase autoceste na području Blagaja'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je pokrenuta priprema tri projekta od Ovčara do Salakovca, koji uključuju izgradnju tunela Prenj, koji je najveći izazov u ovom ciklusu.

''Model izgradnje je zamišljen tako da se privuku izvori finaciranja koji do sada na projektu nisu bili angažirani, a to su sredstva exim banaka. Javni poziv za realizaciju ovih projekata će biti objavljen nakon usvajanja amandmana na prostorni plan kojim će se izvršiti izmjena trase. U ovom ciklusu završavamo i dionicu Svilaj - Odžak za koju smo osigurali grant u iznosu od 17,4 milijuna eura'', navodi se u priopćenju i dodaje kako je planirano da se većina dionica u ovom ciklusu gradi po novom modelu izgradnje tzv. žuti FIDIC (projektuj-izgradi) što će značajno ubrzati vrijeme pripreme i realizacije projekata.

Press služba JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar priopćila je kako se nova Uprava suočila s izazovom financijske stabilizacije poduzeća kao nositelja izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH.

''Zatekli smo 173 milijuna KM kratkoročnih obveza koje smo pokrili kvalitetnim izvorima EBRD-a u iznosu od 80 milijuna KM i razvojne banke u iznosu od 38 milijuna KM. Preostali iznos je zatvoren financijskim aranžmanima s komercijalnim bankama tako da sada imamo stabilnu financijsku situaciju koja nam omogućava da nastavimo s eksproprijacijom odnosno s pripremom novih projekata. Pored toga, teret PDV-a koji je uveden u travnju 2015. godine neće se prenosi na građane kroz povećanje cestarine, već ga financiramo uštedama ostvarenim reorganizacijom poslovanja'', navode Autoceste.

Kopirati
Drag cursor here to close