Mostarske tenzije

Koridor 5C na jugu Mostara sporan i za državnu vlast

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2017. u 10:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova trasa autoputa na jugu Mostara protiv koje je glas podiglo preko 3.200 građana neće lako proći ovim područjem, barem ne u idućih nekoliko godina, tvrde mještani južnih mostarskih naselja.

Posebno su ogorčeni time što ih federalna vlast pokušava prevariti puštajući u javnost netočne informacije o tome kako će im izaći u susret, a u isto vrijeme rade na izgradnji planova za trasu koja prolazi preko naselja i obradivih površina.

Podrška državne vlasti građanima

Podršku lokalnom stanovništvu ovih dana su dali i srpski zastupnici u državnom Parlamentu. Šefica kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma je kazala kako se opstanak Srba u Mostaru dodatno ugrožava promjena dionice auto-puta na koridoru 5C.

Ona je pozvala državno ministarstvo prometa i veza da se uključi u rješavanje ovoga problema jer nova dionica prolazi kroz naselja i preko obradivog zemljišta, znatnim dijelom u posjedu srpskih povratnika. Podsjetila je da je osim srpskog stanovništva peticiju protiv trase potpisalo i bošnjačko stanovništvo.

"Dolazi li su nam predstavnici Srba iz Mostara koji kažu da su egzistencijalno ugroženi izmjenom trasom i da dolazi u pitanje njihov održiv povratak, da su prisiljeni da u tom slučaju napuste Mostar", rekla je Pandurević.

Izrazila je bojazan da se promjenom trase auto-puta u ionako rovitoj situaciji u Mostaru prave i neke druge tenzije. Kazala je i kako je nelogično to da se trasa mijenja jer nova cijelom dužinom prelazi preko naselja i obradivih površina, dok je stara trasa prolazila brdima iznad Mostara, preko neobradivih površina i nikome nije smetala.

"Da li se vodilo računa o tome da je novom trasom ugrožena egzistencija ljudi koji na tom području žive od poljoprivrede", pita Pandurević.

Državni ministar prometa i veza Ismir Jusko je kazao kako je državno ministarstvo također upoznato s problemom, ali da je izgradnja te dionice u nadležnosti Autocesta FBiH.

Ističući da je potrebno sagledati sve zakonom predviđene aspekte utjecaja auto-puta na život lokalnog stanovništva kao i na zaštitu prirodnog, povijesnog i kulturnog nasljeđa Jusko se suglasio s Pandurevićevom i onima koji su potpisali peticiju da nije u interesu da se javna dobra brišu sa ovih karata.

"Potrebno je naći najbolje moguće rješenje za poduzeće Autoceste, BiH i ljude koji su potpisali peticiju", zaključio je Jusko.

Terzić: Autocesta ne ide ispod Mostara, nego ispod jednog naselja

Bh. mediji objavili informaciju kako će se graditi tunel ispod cijele sporne trase čime će mještani biti zadovoljeni, direktor autocesta FBiH Adnan Terzić kaže kako takav plan ne postoji, te kako je tunel planiran tek ispod jednog naselja, o čemu je i ranije bilo govora.


Ostatak trase ide kuda je i zacrtan, odnosno u neposrednoj blizini Zračne luke Mostar. Trasa prolazi područjem između Zračne luke i magistralne ceste M-17, mostovima prelazi Bunu i Bunicu i uspinje se prema Hodbini i brdu Kvanj, kroz koji prolazi istoimenim tunelom. Predmetna poddionica završava se neposredno prije odmorišta Rotimski potok, kojim počinje slijedeća poddionica Buna-Počitelj.

"Ne prave se nikakvi novi planovi. Vlada FBiH je predložila amandman na Prostorni plan FBiH. Vlada FBiH je povukla liniju kuda treba da ide trasa na jugu i mi samo radimo  prezentaciju tehničkog rješenja kako to treba da izgleda", rekao je Terzić za Dnevni list.

Prezentaciju Autoceste rade upravo kako bi se mještani upoznali s cijelim projektom jer su do sada, a upravo iz razloga što je za lokalnu zajednicu trasa sporna, vlasti novu rutu krile.

"Uzimajući u obzir peticije i velike rezerve lokalnog stanovništva prema tome kuda ide trasa mi imamo prezentaciju u kojoj se navodi kako to rješavamo tunelom i to sve zaobilazimo", kaže Terzić i naglašava kako bi tunel išao samo ispod jednog naselja.

Iako iz Autocesta misle kako će ovim rješenjem smiriti strasti, mještani naselja Kočine, Carski vinogradi, Maline, Ortiješ, Gnojnice, Malo Polje, Hodbina i mnogih drugih na jugu tvrde kako ovo za njih nije ništa novo, te kako su u borbu ušli zajedno, te ih obilazak jednog naselja, a na uštrb drugih, neće pokolebati.

Upozoravaju i izabrane dužnosnike iz Mostara koji sjede u federalnim institucijama, posebno u Parlamentu kako je u idućem tjednu na sjednici Doma naroda planirana rasprava i eventualno usvajanje Amandmana na prostorni plan FBiH koji sadrži spornu rutu. Pozivaju hercegovačke zastupnike iz svih stranaka da ne prihvate spornu trasu jer će time ugroziti egzistenciju građana koji su ih birali.

Lokalno stanovništvo još jednom podcrtava kako nemaju nikakav politički motiv za blokadu trase, te kako političari trebaju prestati sa takvim izjavama. Jedini motiv im je, kako kažu, zaštita njihove imovine.

Podsjetimo i kako su međunarodne financijske institucije koje financiraju izgradnju autoputa kroz FBiH poručile kako će ozbiljno uzeti u obzir stavove lokalnog stanovništva, te kako je u primjerice, EBRD-u praksa da oni ukoliko financiraju projekt pažljivo motre okolišne i socijalne učinke projekta.

Ostaje da se vidi još hoće li federalni Parlament sačekati stavove EBRD-a, lokalnog stanovništva, pa i vlasti sa državne razine ili će se Amandmani na prostorni plan FBiH, koji sadrže spornu trasu, pokušati preko reda progurati u Parlamentu FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close