BiH i reformska agenda

Konferencija u Mostaru - očekujemo konkretna rješenja za bh. ekonomiju

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2017. u 10:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u četvrtak je otvorena Druga međunarodna znanstvena konferencija "Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju" na kojoj će sudjelovati preko šezdeset izlagača, eminentnih profesora iz tih oblasti.

U fokusu ovogodišnje dvodnevne konferencije je Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu, koju su za razdoblje 2015. - 2018. godine usvojili svi nivoi vlasti.

Ona ima za cilj doprinijeti pokretanju procesa oporavka i moderniziranja ekonomije, što će doprinijeti jačanju održivog, efikasnog, socijalno pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, otvaranju radnih mjesta, povećanju i boljoj raspodjeli socijalnih davanja i stvaranju održivog i pravičnog društvenog okruženja.

''BiH generalno ima jedan vrlo nepovoljan poslovni ambijent i mislim da svi segmenti reformske agende nužno uključuju i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta kako bi prije svega privukli strane investicije, a također olakšali i domaćim kompanijama, zatim stvorili mogućnosti za bolje poslovanje čime bi, naravno, i zemlja bila konkurentnija'', naglasio je u izjavi za novinare prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta u Zenici Dženan Kulović.

Po riječima člana Organizacijskog odbora konferencije i profesora Ekonomskog fakulteta mostarskog Univerziteta Gorana Ćurića, provođenje reformske agende na adekvatan način znači brže i bolje pozicioniranje BiH u porodicu europskih zemalja.

Svrha konferencije je, kako je dodao, predočiti pravno-ekonomske barijere i predložiti konkretne prijedloge i optimalna rješenja koja će doprinijeti približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

U njenoj organizaciji sudjeluju Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici, a osim domaćih, konferencija je okupila i veliki broj stručnjaka iz susjednih zemalja.

''Očekujemo da će ova konferencija rezultirati konkretnim prijedlozima i rješenjima iz oblasti prava i ekonomije, čime bi se ubrzali europski integrativni procesi i tijekovi BiH'', naglasio je Ćurić.

Naveo je kako je ovo još jedna potvrda dobre suradnje među fakultetima i univerzitetima u BiH i u susjednim zemljama, ali i suradnje s privrednim subjektima, financijskim institucijama, stranim organizacijama, svim nivoima vlasti, te javnim ustanovama i kompanijama koje su doprinijele da se ova konferencija uspješno realizuje.

Kopirati
Drag cursor here to close