Znanstvena konferencija

Konferencija 'Sfera 2017: Tehnologija betona' u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2017. u 12:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak počela dvodnevna Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom "Sfera 2017: Tehnologije betona".

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić koji je uputio čestitku organizatoru, Agenciji "Sfera", ističući kako je uspjela animirati širu znanstvenu zajednicu i sve gospodarske subjekte iz regije zainteresirane za ovu oblast građevinstva.

Poručio je kako gospodarstvo BiH ne može krenuti europskim putem, ako je još uvijek u državi nesređena zakonska regulativa ili nije usklađena s europskim normama.

Bešlić je izrazio uvjerenje kako će ovaj znanstveni skup prerasti uskoro u sajamsku manifestaciju.

Na problem zakonske regulative, odnosno certifikacije i tehničke harmonizacije standarda iz oblasti betona i betonskih proizvoda u BiH ukazala je prof. dr. Azra Kurtović s Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pozvala je resorna ministarstva i zakonodavce da problem zakonske regulative u oblasti građevinarstva što prije riješi usvajanjem ili preuzimanjem uredbe o građevinskim proizvodima.

Uz regulativu i standarde u oblasti tehnologije betona, na konferenciji bi se trebala predstavit dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispitati znanstvena i tehnološka dostignuća, kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za spravljanje betona, njihove prednosti i uvjeti za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Cilj rasprave je razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje.

U prvom dijelu Konferencije bit će predstavljeni znanstveni, pregledni i stručni radovi, a u drugom suvremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

Na Konferenciji sudjeluje više od dvadeset kompanija s izložbenim dijelom a okuplja više od četiri stotine sudionika iz cijele regije.

Konferenciju organizira kompanija Sfera d.o.o. iz Mostara u suradnji s Građevinskim Fakultetom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu.

Kopirati
Drag cursor here to close