Krivaja

Kolektivni štrajk u Zavidovićima

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2016. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi gospodarski subjekti na području Zavidovića prestat će s radom u srijedu od 10 do 12 sati, u znak podrške za više od 700 radnika Krivaje, kojima nova uprava ne uplaćuje doprinose i ne daje plaće, objavila je agencija Patria.

Stotine radnika kao i njihovih prijatelja za to vrijeme okupit će se na gradskom stadionu, s kojeg će vlastima poslati poruku u kojoj će tražiti da pomogne radnicima ovog bivšeg gospodarskog giganta.

Jedan od predstavnika radnika Krivaje Besim Husić rekao je Patriji da su pripreme za okupljanje završene. Bit će to mirno okupljanje radnika, a s prosvjednog skupa žele poslati poruku da ''mrtva Krivaja znači i mrtva kompletna Općina Zavidovići''.

''Cijela općina je uz nas. Zavidovići žele podržati radnike Krivaje'', rekao je Husić.

Nekad renomiranu kompaniju Krivaja privatizirala je 2014. godine ortačka grupa koju sačinjava nekoliko manjih poduzeća iz Zavidovića i susjednih općina. Kako novi vlasnik nije ispoštovao obveze iz ugovora, Općinski sud u Zenici preporučio je da se ugovor između ortačke grupe i Krivaje raskine. Radnici sada traže poništenje ugovora i prodaju kompanije novom vlasniku. S druge strane, ortačka grupa ne prihvaća takav prijedlog. Nisu ispunili ono na što su pristali prilikom kupovine Krivaje, ali se svejedno ne žele odreći milijunske imovine Krivaje.

Radnici tvrde kako jedino što je novi vlasnik uradio nakon ulaska u Krivaju je to da je promijenio naziv kompanije u Krivaja Mobel.

Više od 400 radnika Krivaje blokirali su raskrižja u Zavidovićima 18. ožujka. Grad skoro da je bio paraliziran. Okrivili su zapovjednika policijske postaje u Zavidovićima da pomaže Upravi kompanije da iznose vrijedne materijale iz kompanije, dok je istovremeno radnicima zabranjen pristup Krivaji, piše Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close