Sile

Kina podržava: Rusija ostaje u G20?

Kina nije osudila rusku invaziju i kritizirala je zapadne sankcije, a u srijedu je branila Moskvu, prozvavši Rusiju „važnom članicom“ G20.
Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2022. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira sudjelovati na skupu G20 u Indoneziji krajem ove godine, a za to je u srijedu dobio podršku Pekinga, u vrijeme dok ostale članice razmatraju izbacivanje Rusije iz te skupine, prenijela je Hina.

SAD i zapadni saveznici procjenjuju treba li Rusija nakon napada na Ukrajinu ostati dio tog formata koji okuplja dvadeset najvećih svjetskih ekonomija.

No pokušaj izopćenja Rusije mogao bi naići na veto drugih članica skupine i dovesti do toga da dio država ne prisustvuje sastancima, rekli su izvori agenciji Reuters.

Ruska veleposlanica u Indoneziji, trenutnoj predsjedateljici G20, u srijedu je rekla da Putin planira stići na indonezijski otok Bali gdje će se u studenome održati sastanak te skupine.

Kina nije osudila rusku invaziju i kritizirala je zapadne sankcije, a u srijedu je branila Moskvu, prozvavši Rusiju „važnom članicom“ G20.

''Riječ je o skupini koja mora pronaći odgovore na ključna pitanja poput ekonomskog oporavka nakon pandemije covida-19'', rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

„Nijedna članica nema pravo ukloniti drugu članicu. G20 treba implementirati istinski multilateralizam, jačati jedinstvo i suradnju“, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close