analiza

Kakva je kava u Republici Srpskoj?

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2017. u 09:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 14 analiziranih uzoraka kave, koja se prodaje na tržištu u Republici Srpskoj (RS), jedan nije ispunjavao propisane parametre kvaliteta.

Inspekcija za hranu u RS-u je u cilju kontrole kvalitete kave koja se prometuje na tržištu tog bh.entiteta krajem 2016. godine provjerila uzorke kave iz maloprodaje. Analizirano je 14 uzoraka s polica marketa, kako domaćih proizvođača, tako i iz uvoza.

Nakon izvršenih laboratorijskih analiza samo u jednom slučaju je utvrđeno da parametri kvaliteta nisu odgovarali propisanim.

''S obzirom na to da je proizvođač s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine, informacija o rezultatima analize je dostavljena nadležnoj federalnoj inspekciji, radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti'', navode iz Inspektorata RS-a.

Republička inspekcija za hranu prilikom uvoza vrši uzorkovanje kave i proizvoda od kave za laboratorijske analize, kod kojih se ispituju parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Također, kontrolira se i dokumentacija koja prati pošiljku, te usuglašenost deklaracije sa propisima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U 2016. godini svi uzorci kave koji su uzeti u vanjskorgovinskom nadzoru, nakon izvršenih analiza su ocijenjen kao zdravstveno ispravni.

Kopirati
Drag cursor here to close