UIO

Kako zaustaviti masovni šverc polovne tehničke robe iz zapadne Europe

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2012. u 22:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uskoro uvodi posebnu kontrolu na svim graničnim prijelazima zbog masovnog šverca polovne tehničke robe iz zapadne Europe, čime je proračun oštećen za milijune maraka.

Zloupotrebom carinskih putničkih deklaracija, poznatih pod nazivom CPD blokovi, u BiH je na taj način posljednjih godina prošvercano i prodano nekoliko desetina milijuna KM tehničke robe, namještaja i drugih artikala.

Riječ je o nezakonitom korištenju CPD blokova na osnovu kojih prilikom uvoza u BiH putnici za vlastite potrebe u domaćinstvu mogu uvesti stvari u vrijednosti do 3.000 KM.

Direktor UIO BiH Miro DŽakula rekao je za "Glas Srpske" da će ovaj vid nezakonitih radnji biti uskoro zaustavljen, jer će biti uvedena posebna evidencija pa će osoba koja uvozi robu na osnovu CPD blokova osobno morati da bude na graničnom prijelazu i pokaže putovnicu, pa neće moći na drugom prijelazu u kratkom periodu učiniti isto.

"Činjenica je da to do sada nije bilo uvezano ali sada će se u potpunosti uvezati u jedan sustav u cijeloj BiH", poručio je Džakula.

Kopirati
Drag cursor here to close