Likvidni smo dobro kapitalizirani i profitabilani

Jewell: Nedostatak BiH je nepostojanje fonda za finansijsku stabilnost

Jewell je istaknuo da su oni koji donose politike poduzeli rapidne mjere u odgovoru na rizike u pogledu financijske stabilnosti, uključujući i koordinirano djelovanje većih centralnih banaka kako bi se osigurala likvidnost US dolara.
Gospodarstvo / Flash | 10. 04. 2023. u 17:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell izjavio je za Fenu da, ukupno gledajući, banke u Europskoj uniji imaju snažnije pozicije u pogledu kapitala i likvidnosti u poređenju s nekim prošlim kriznim epizodama poput globalne financijske krize, međutim, kako su i nedavni događaji pokazali, raspoloženje tržišta se može naglo promijeniti a s time isplivati slabosti i ranjivosti.

Smatra da oni koji donose politike u Europi i drugdje trebaju ponovo uvjeriti tržišta u svoju opredijeljenost i biti spremni da upotrijebe raspoložive instrumente kako bi očuvali financijsku stabilnost, kada to i ako bude potrebno.

Jewell je istaknuo da su oni koji donose politike poduzeli rapidne mjere u odgovoru na rizike u pogledu financijske stabilnosti, uključujući i koordinirano djelovanje većih centralnih banaka kako bi se osigurala likvidnost US dolara.

''Te aktivnosti su u nekoj mjeri relaksirale potrese na tržištima. Međutim, još uvijek je prisutna visoka doza neizvjesnosti i stoga je neophodno ostati na oprezu. MMF pomno prati trendove i dešavanja u svim zemljama članicama te procjenjuje potencijalne implikacije po globalnu financijsku stabilnost'', naveo je Jewell.

Mišljenja je da je bankarski sustav u Bosni i Hercegovini u cjelini gledano likvidan, dobro kapitaliziran i profitabilan, te da je regulatorni okvir snažniji u odnosu na prethodnu financijsku krizu a shema osiguranog depozita je proširena.

Ipak, Jewell upozorava da ne trebamo isključiti utjecaj naglih promjena raspoloženja tržišta te prelijevanja efekata potresa na tržištu negdje drugo.

''U ovakvom okruženju važno je ojačati suradnju širom zemlje u predviđanju i rješavanju potencijalne krize. Ključni nedostatak u tzv. sigurnosnoj mreži financijskog sektora jeste nepostojanje fonda za financijsku stabilnost. Jedan ovakav fond bi mogao olakšati restrukturiranje neke velike banke i osigurati likvidnost bankama u izuzetnim slučajevima'', naglasio je Jewell.

Kopirati
Drag cursor here to close