Nefunkcionalna revizija

Jedinice interne revizije javnog sektora FBiH ne rade u skladu sa zakonom

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2016. u 09:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije Federacije Bosne i Hercegovine nisu poduzele odgovarajuće mjere za uspostavljanje funkcionalne interne revizije koja je jamac transparentne i odgovorne javne administracije, zaključak je Ureda za reviziju federalnih institucija nakon provedene revizije učinka o temi "Uspostava i funkcioniranje interne revizije u javnom sektoru".

U priopćenju tog ureda navedeno je da jedinice interne revizije kod većine proračunskih korisnika u javnom sektoru FBiH ne rade u skladu sa zakonskim propisima i standardima.

''Značajan broj uspostavljenih jedinica za internu reviziju nije funkcionalan, zbog toga što nisu kadrovski popunjena sistematizirana radna mjesta internih revizora ili su zaposlenici uz internu reviziju obavljali i druge poslove'', istaknuto je u reviziji.

Također, navodi se, u mnogim institucijama nisu ispoštovane obaveze donošenja strateškog i godišnjeg plana aktivnosti interne revizije, kojim bi se utvrdile oblasti od najveće važnosti za provođenje aktivnosti interne revizije.

''Određeni broj uspostavljenih jedinica za internu reviziju nije sačinio godišnji izvještaj o internoj reviziji. Sadašnji položaj interne revizije nije odgovarajući njenoj ulozi i značaju, te rukovodstvo vrlo često ne koriti rezultate interne revizije kod donošenja poslovnih odluka i za potrebe procjene načina odgovora na poslovne i druge rizike'', stav je Ureda za reviziju.

Ured za reviziju federalnih institucija proveo je analizu s ciljem procjene efikasnosti institucija u uspostavljanju i planiranju interne revizije, korištenju, te poštivanju propisa za uspostavljanje funkcionalne revizije.

Interna revizija je jedan od osnovnih elemenata dobrog upravljanja organizacijom u javnom sektoru i predstavlja jednu od tri komponente javne interne financijske kontrole čija primjena treba osigurati nadzor nad transparentnim korištenjem javnih sredstava i učinkovitosti javne uprave.

Svrha te revizije bila je ukazati na značaj interne revizije u javnom sektoru u FBiH, jer bi institucije trebale iskoristiti rezultate rada interne revizije unapređujući proces poslovanja organizacije, a time bi se na sistematičan i uređen način pristupilo procjeni i unapređenju efektivnosti procesa upravljanja rizicima, kontrolnih procesa i procesa upravljanja organizacijom.

Ispitivanje je fokusirano na vremensko razdoblje od 2013. do 2014. godine i odnosi se na aktivnosti institucija/korisnika proračunskih sredstava na federalnoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close