Breskve podbacile

Jabuke i stolno grožđe s juga Hercegovine putuju u Rusiju

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2016. u 17:43 Dušan Musa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konac srpnja i početak kolovoza vrijeme je svojevrsne inventure uroda tradicionalnih kultura – breske, nektarine i stolnog grožđa, te jabuka od prije desetak godina, u dolini Neretve.

Prava adresa za stanje stvari u voćarstvu i vinogradarstvu je čapljinska tvrtka “Agroherc”, bivši HEPOK, koja gazduje s oko 400 hektara zemljišta.

“Ovu godinu su obilježile nesklone vremenske prilike. Vremenski uvjeti su bili katastrofalni, sve se izmijenilo od obilnih kiša, koje su pratile različite bolesti, pa tuče, vjetra… Kad uzmemo u globalu, uspjeli smo izvući urod brizu prosječnog”, sumira stanje stvari agronom Željko Prce tehnički direktor ove čapljinske tvrtke.

On dalje ističe kako plasman bresaka ide dobro, solidne su bile i cijene, ali je urod podbacio, a svoje na ranim sortama su ‘uzele’ i obilne kiše.

''Sezona će završiti za maksimalno desetak dana, jer su manje-više sve sorte dozrijevale petnaestak dana prije uobičajenih rokova. Isto vrijedi i za nektarine. Stolno grožđe se za sada dobro drži. U vinogradima je godina do sada zdrava, berba je u tijeku, a grožđe plasirano u Rusiju. U Rusiju izvozimo i jabuke. Na ranim sortama su se potvrdile komparativne prednosti Hercegovine, raniji urod . Plasman bez problema i bolja cijena. Međutim, po prvi puta na nekim sortama jabukama smo imali štete od vjetra, ali u cjelini stanje je zadovoljavajuće'', kaže tehnički direktor Prce.

Stanje u voćnjacima i vinogradima najvećeg južno-hercegovačkog plantažera može se prenijeti i na ostale veće i manje proizvođače. Vremenske prilike, obilne padaline u prvoj polovici godine su ostavile traga, zavisno od kultura.

Kopirati
Drag cursor here to close