Zabrana ribolova

Jablaničko jezero bit će poribljeno sa 22.000 komada ribe

Zbog poribljavanja Jablaničko jezero bit će zatvoreno za ribolov do 14. listopada, kako bi se riba prilagodila stanju u jezeru.
Gospodarstvo / Flash | 09. 10. 2017. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poribljavanje Jablaničkog jezera ribom šaran obavit će se u utorak, 10 listopada, na plažama Peta i Slatina.

Po riječima predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Glavatica" Jablanica Ćazima Arfadžana, u jezero će biti pušteno 22.000 komada ribe, težine od 250 grama do jednog kilograma.

Poribljavanje je trebalo biti obavljeno prošlog tjedna, ali je zbog ispitivanja za izradu elaborata po procjeni eventualnih posljedica promjene režima rada HE "Jablanica" odgođena za ovaj tjedan.

Ispitivanje je obavio Prirodno-matematički fakultet Sarajevo, u dogovoru sa JP Elektroprivreda BiH, USR "Glavatica" i županijskom poljoprivrednom inspekcijom.

Postavljene su mreže na istim lokacijama na kojima se radila revizija ribarske osnove, jer postoje parametri od prije kada je kota jezera bila puna, pojasnio je Arfadžan.

''S obzirom da sada kota jezera nije puna, to će se svakako uzeti u obzir pri računanju i procjeni štete po riblji fond. Do pomora ribe nije došlo, što se moglo primijetiti prilikom samog istraživanja, ali šteta postoji jer u mrežama nije uhvaćena zadovoljavajuća količina ribe kako smo se nadali, ali pričekat ćemo službene rezultate koje će objaviti Prirodno-matematički fakultet nakon što uzme sve parametre u obzir i analizira stanje'', dodao je Arfadžan.

Zbog poribljavanja Jablaničko jezero bit će zatvoreno za ribolov do 14. listopada, kako bi se riba prilagodila stanju u jezeru.

''Trenutno je za ribolov otvoreno Grabovičko jezero, jer smo na njemu izvršili poribljavanje prije deset dana, pa apeliram na ribolovce da poštuju obustavu ribolova te da ako žele loviti ribu u ovom razdoblju to rade na Grabovičkom jezeru'', poručio je Arfadžan.

Kopirati
Drag cursor here to close