Rekonstrukcija

Jablanički kamen za pješačke zone u Beogradu

Gospodarstvo / Flash | 11. 08. 2015. u 14:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je počela rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića i to je prva faza projekta pretvaranja središta grada u pješačku zonu za tri do četiri godine. Radovi na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića trajat će 120 dana i koštat će oko 100 milijuna dinara, koji će se osigurati iz gradskog proračuna.

"Mi imamo novu strategiju da sve što mogu gradska poduzeća da urade, da to učine sama. Imamo Beograd-put, Beogradski vodovod i kanalizaciju, Zelenilo, Javnu rasvjetu i sve ćemo plaćati iz proračuna grada, ne uzimamo nove kredite, već ono što smo uštedjeli izdvajamo za uređenje Beograda", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je ozvaničio početak radova.

Mali je novinarima rekao da će naredne godine početi i rekonstrukcija Zmaj Jovine ulice i podzemne garaže na Obilićevom vijencu, koja će dobiti novih 220 parking mjesta. "Preduvjet da se središte grada pretvori u pješačku zonu je izgradnja podzemnih garaža. Imat ćemo do kraja godine završene projekte za pet garaža", rekao je Mali i dodao da će nove garaže poduzeće "Parking servis" raditi na Studentskom trgu, Kosančićevom vijencu i u Ulici Tadeuša Košćuška kod Kalemegdana.

Gradonačelnik je kazao da bi garaže trebale biti završene u naredne tri do četiri godine i da će se zidati kroz javno-privatna partnerstva, jer je riječ o projektu koji vrijedi više milijuna eura. "Mi ćemo dati lokaciju, a partner novac", kazao je Mali i ukazao da će se izmjestiti i autobusna stajališta na Trgu republike i Studentskom trgu.

Gradski arhitekt Milutin Folić rekao je za agenciju Beta da je rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića prvi korak u širenju pješačke zone Knez Mihailove ulice. Prema njegovim riječima, ulica će biti popločana crnim, jablaničkim kamenom, posadit će nov drvored, postavit će žardinjere, dok će ispred jedne od najstarijih gradskih kavana "Crveni petao" biti postavljena česma.

On je kazao da će kada se završi rekonstrukcija te ulice, kao i radovi u Zmaj Jovinoj ulici i Obilićevom vijencu, početi pretvaranje i Kosančićevog vijenca u pješačku zonu, kao i rekonstrukcija Studentskog trga i Trgu republike, koja uključuje i rušenje zgrade tržnog centra "Staklenac", objavio je B92.

Folić je naglasio da je pretvaranje središta grada u pješačku zonu zamišljeno kroz četiri cjeline. Kulturna cjelina će biti Vasina ulica, u kojoj se nalazi više fakulteta i Narodno pozorište, zatim trgovačka cjelina koju će predstavljati Knez Mihailova ulica, potom ugostiteljska cjelina kod hotela 'Palas' i kulturno-povijesna na Kosančićevom vijencu.

"Kosančićev vijenac će biti rekonstruiran tako da će srediti plato gdje se nalazila Narodna biblioteka koja je srušena u vrijeme Drugog svjetskog rata, tako da će se posjetitelji moći prošetati kroz kulturni lavirint, a to će se početi kada se završi podzemna garaža kod Spomenika nesvrstanima", rekao je Folić i dodao da je krajnji cilj da se pješačka zona spusti do rijeka, prenio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close