pravila

Izmjene pravila o fiksnoj telefoniji

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2016. u 13:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je odobrilo da se na javne konzultacije uputi Pravilo o izmjenama i dopunama Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini.

Predložena izmjena i dopune Pravila odnose se na ukidanje mogućnosti da operatori sa značajnom tržišnom snagom u fiksnoj telefoniji, unutar usluge nacionalnog prometa, i to unutar fiksnih mreža, uvode više različitih kategorija prometa i na definiranje cijene poziva iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama. Na javne konzultacije upućeno će biti i Pravilo o izmjenama Pravila 38/2008 o planu brojeva za telefonske usluge i Pravilo o izmjenama i dopuni Pravila 39/2008 o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge.

Izmjene i dopune Pravila 38/2008 i Pravila 39/2008, između ostalog, odnose se na povećanje numeričkog kapaciteta geografskih telefonskih brojeva s područnim kodom 033. Prema dostavljenim komentarima na ranijim javnim konsultacijama, prijedlog mjera Agencije za proširenje numeričkog kapaciteta u mrežnoj grupi 033 je ocijenjen neprihvatljivim. U drugom krugu javnih konzultacija bit će izneseni novi prijedlozi za rješenje ovog pitanja, kako se područni kod 033 ne bi mijenjao.

Vijeće je ponovo konstatiralo da i pored činjenice da je Agencija dodijelila dozvole Javnom RTV sustavu i javnim RTV servisima koje važe od 1. ožujka, digitalno emitiranje još uvijek nije počelo te je podržana Agencija u daljim nastojanjima da provodi zadatke iz nadležnosti kako bi proces digitalizacije zaživio.

S tim u vezi, Vijeće je također prihvatilo Informaciju o definiranju tehničkih uvjeta za digitalno emitiranje u Multipleksu B (MUX B). Tehnički uvjeti će biti prosljeđeni Ministarstvu komunikcija i prometa BiH za izradu Odluke o korištenju MUX-a B.

Na sjednici je usvojena i informacija o provedenoj analizi raspoloživosti opsega za mobilne pristupne sustave i mogućnosti uvođenja IV generacije mobilnih tehnologija.

Nepostojanje strateških dokumenata u ovoj oblasti, koje usvaja Vijeća ministara BiH, dovodi do izravnih financijskih gubitaka za državu, nemogućnosti da se unaprijedi informacijsko-komunikacijsko tržište, a građanima osiguraju usluge po povoljnijim cijenama, priopćeno je danas iz RAK-a.

Vijeće RAK-a je pozdravilo aktivnosti Agencije na primjeni mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji te iako prvi set mjera tek stupa na snagu 1. lipnja, Vijeće je konstatiralo da su evidentna smanjenja u okviru pojedninih tarifnih paketa, te da mjere i prije primjene daju pozitivne rezultate.

Prihvaćena je i informacija o otvaranju drugog kruga javnih konzultacija na dopunjeni dokument Analiza veleprodajnog tržišta fizičkog pristupa mrežnoj infrastrukturi (uključujući zajednički i potpuni pristup izdvojenoj lokalnoj petlji) na fiksnoj lokaciji i veleprodajnog tržišta širokopojasnog pristupa (Tržišta 4 i 5).

Kopirati
Drag cursor here to close